Câştigătorii falimentului Lehman Brothers: investitorii care au avut nervii tari şi au intrat „all in“ în cea mai neagră zi pentru sistemul financiar global

Autor: Dan Grigore Ivan 18.09.2018

La un deceniu de la falimentul colosal al Lehman Brothers, cei mai câştigaţi investitori sunt cei care au mizat pe acţiunile americane şi pe cele din sectorul energetic, expuneri care au triplat banii acestora, potrivit Financial Times.

Răbdarea şi încrederea că pieţele îşi vor reveni au jucat un rol decisiv în randamentul adus în ultimul deceniu.

Dacă imediat după ce Lehman şi-a anunţat falimentul bursele lumii au căzut în haos, intervenţia energică a guvernelor, într-un reviriment al politicilor keynesiene, a ajutat la o revenire susşinută a marilor burse ale lumii. Astfel, indicele S & P 500 a crescut cu aproximativ 140% în ultimii zece ani, în vreme ce indicele NASDAQ s-a apreciat de patru ori în aceeaşi perioadă.

Sectorul bancar, de unde până la urmă s-a aprins scânteia care a produs criza de acum un deceniu, afişează o revenire mai înceată decât a pieţei. Astfel, indicele S & P Banks a crescut doar cu 20% în zece ani. Cu toate acestea, bănci de renume precum Goldman Sachs afişează aprecieri şi de 70-80% faţă de momentul Lehman.

În Marea Britanie, tehnologia şi consumul au oferit cele mai mari creşteri ale acţiunilor, în vreme ce indicele FTSE 100 aproape s-a dublat, în timp ce FTSE 250, ce include şi companiile mai mici, de  multe ori cu expunere preponderent pe Marea Britanie, a crescut cu 200%.

Totodată, indicele MSCI UK a crescut cu 320% în aceeaşi perioadă.

Dacă în America sectorul bancar a reuşit să afişeze valori peste cele de acum zece ani, în Marea Britanie indicele bancar este în spatele acelor valori cu 17%.

Rezultatele foarte generoase cu investitorii care au aşteptat în cei zece ani se datorează într-o măsură definitorie politicilor monetare ultra-expansioniste conduse de marile bănci centrale ale lumii.

O lume plină de bani ieftini şi cu o viteză destul de redusă a apariţiei de noi instrumente financiare a ajutat de multe ori la reveniri de preţ spectaculoase.

Cu toate acestea, în regiune valorile de dinainte de criză nu au fost nici măcar cucerite, cu atât mai puţin depăşite de două sau trei ori, ca pe alte pieţe consacrate.

În România, indicele BET atingea maximul istoric în iulie 2007, respectiv 10.813 puncte. Problemele şi veştile despre fondurile de investiţii imobiliare ale Bear Stearns şi BNP Paribas atrăgeau primele scăderi la Bucureşti. Depreciere care a continuat neîntrerupt până în februarie 2009. La capătul acestei serii, referinţa bursei locale alunecase în jos cu 82%. În prezent, indicele BET se tranzacţionează în jurul a 8.000 puncte, cu 26% mai puţin faţă de maximul istoric.