Perioadă de foc pentru cea mai mare bancă din Danemarca: Autorităţile daneze au deschis o nouă anchetă privind filiala din Estonia a Danske Bank, la o zi după ce CEO-ul băncii a demisionat

Autor: Dragoş Dinu 20.09.2018

Danske Bank, cea mai mare bancă din Danemarca, suspectă pentru spălare de bani, se confruntă cu o nouă anchetă, la o zi după ce a publicat un raport prin care a dezvăluit plăţi în valoare de 200 de miliarde de euro făcute prin filiala din Estonia, potrivit Reuters.

Directorul executiv al Danske Bank Thomas Borgen a demisionat miercuri pe fondul acuzaţiilor că banca s-a aflat în centrul unui scandal de spălare de bani la nivel european.

"Redeschidem investigaţia pe care iniţial am închis-o în luna mai", a declarat joi şeful FSA, Jesper Berg, pentru postul danez TV2.

Cazul a şocat Danemarca, o ţară în general asociată cu unele dintre cele mai reduse niveluri de corupţie şi cele mai ridicate niveluri de transparenţă. Danske Bank urmează să publice un raport care să clarifice modul în care miliarde de euro din Rusia şi state foste sovietice au fost transferate prin conturile sale din Estonia.

În timp ce autorităţile din Statele Unite nu s-au pronunţat încă dacă investighează plăţile, cazul Danske Bank va fi pe agenda statelor membre ale Uniunii Europene.

Comisarul european pentru Justiţie, Vera Jourova, a declarat joi că va dezbate cazul cu miniştrii de finanţe din Danemarca, Finlanda şi Estonia, întâlnire care va avea loc la începutul lunii viitoare.