Bursa din Polonia a fost promovată la statutul de Piaţă Dezvoltată, fiind prima economie care primeşte această promovare în ultimii zece ani şi prima din istorie din Europa Centrală şi de Est. România încă se zbate de doi ani să treacă de la Piaţă de Frontieră la Piaţă Emergentă

Autor: Ştefan Stan 24.09.2018

Bursa din Polonia a fost promovată de FTSE Russell de la statutul de Piaţa Emergentă la Piaţă Dezvoltată, alăturându-se pieţelor de capital precum SUA, Marea Britanie, Germania, Franţa, Japonia sau Australia.

Polonia este prima ţară care să primească această promovare în ultimii 10 ani, şi prima din istorie din Europa Cenetrală şi de Est.

Upgrade-ul Poloniei la statutul de piaţă dezvoltată reprezintă o recunoaştere a progresului economiei poloneze şi a pieţei de capital, şi este un pas major în dezvoltarea ţării. Russell notează că Polonia are toate caracteristicile unei pieţe dezvoltate, inclusiv un sistem securizat de tranzacţionare şi servicii post-trading, precum şi infrastructură avansată.

Bursa din Varşovia foloseşte un sistem de ultimă generaţie de tranzacţionare, iar companiile listate îndeplinesc cele mai înalte standarde de guvernanţă corporativă şi transparenţă.  

”Promvarea acordată astăzi Poloniei la statutul de Piaţă Dezvoltată este o realizare semnificativă. Ministrul de Finanţe din Polonia, precum şi Bursa din Varşovia, s-au dedicat îmbunătăţirii infrastructurii pieţei de capital şi întăririi economiei, iar azi eforturile lor au dat roade şi au îndeplinit criteriile riguroase necesare pentru a obţine această înaltă clasificare”, a spus Reze Ghassemieh, Chief Research Officer de la FTSE Russell.

Româia a fost inclusă de doi ani pe lista de promovare la statutul de piaţă emergentă, însă Bursa de la Bucureşti încă nu a îndeplinit criteriile pentru a depăşi statutul de piaţă de frontieră. 

Indicele FTSE Russell reprezintă o referinţă pentru fondurile de investiţii globale. Noua clasificare reprezintă mutarea companiilor listate în indicele Pieţelor Emergente la cel al Pieţelor Dezvoltate.

După reclasificare, 37 de companii poloneze vor fi incluse în indicele pieţelor dezvoltate, cele mai mari fiind PKO Bank Polski, PKN Orlen, Grupa Lotos, PGE, PGNiG, KGHM Polska, Bank Pekao, PZU, BZ WBK, mBank, LPP, Dino Polska, CD Projekt, Cyfrowy Polsat.

FTSE Russell a anunţat promovarea Poloniei pe 29 septembrie 2017, însă abia astăzi decizia a intrat official în vigoare.