Bursa poloneză intră în clublul celor mari, fiind promovată la categoria de piaţă dezvoltată. BVB nu este inclusă nici măcar în categoria pieţelor emergente

Autor: Dan Grigore Ivan 25.09.2018

Piaţa de capital de la Varşovia a făcut oficial pasul către cea mai înaltă ligă bursieră, în clubul căreia se află reprezentanţi precum SUA, Germania, Franţa, Marea Bristanie sau Japo­nia, după ce agenţia FTSE Russell a promovat-o ieri de la cate­goria de piaţă emergentă la cea dezvoltată.

Clubul a fost unul închis timp de zece ani, neprimind niciun membru până la recenta performanţă a Poloniei.

Anunţul privind promovarea a fost făcut încă de anul tre­cut, atunci când FTSE a transmis de asemenea că România ră­mâne pe lista de monitorizare pentru o eventuală pro­movare la categoria de piaţă emergentă. În prezent Româ­nia este cata­logată drept o piaţă de frontieră. Următorul anunţ al FTSE Russell în această privinţă va veni mâine.

Piaţa de capital de la Varşovia este cea mai mare din re­giu­ne, cu o capitalizarea totală de 278 mld. euro, echiva­len­tul a 53% din PIB, pe segmentul principal fiind listate 361 de companii locale. Totodată, bursa poloneză s-a plasat anul trecut pe locul al treilea în Europa la capitolul numărului de IPO-uri, la egalitate cu bursa spaniolă.

Spre comparaţie, bursa locală are 87 de emitenţ, dintre care doi sunt străini (Erste şi Purcari) cu o valoarea de piaţă de 20,5 miliarde euro, echivalentul a 10% din PIB.