PSD/ALDE sunt pe val şi au dat liber la angajări la stat: 17.000 de noi locuri de muncă au fost create în sănătate, administraţie publică şi apărare în ultimul an. “Primăriile au liber la ora actuală să angajeze oricât, sunt un fel de SRL al primarului. Câtă vreme există bani, pot angaja cât vor. În sectorul medical se aplică regula 2 la 1.”

Autor: Adelina Mihai 26.09.2018

Angajatorii din sectorul „sănătate şi asistenţă socială“ au creat 13.700 de noi locuri de muncă în ultimul an, efectivul de salariaţi din acest sector ajungând la 386.200 de persoane în luna iulie a acestui an, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

De asemenea, instituţiile de stat din sectorul „administraţie publică şi apărare“ au creat 3.300 de noi locuri de muncă în perioada iulie 2017- iulie 2018, astfel că numărul de salariaţi din acest domeniu a ajuns la 207.900 de persoane în iulie 2018.

„În sănătate şi în administraţia publică s-a majorat numărul de salariaţi pentru că au crescut salariile. Primăriile au liber la ora actuală să angajeze oricât, sunt un fel de SRL al primarului, câtă vreme există bani, pot angaja cât vor. În sectorul medical, efectivul de personal a crescut deoarece au crescut salariile, era deficit de personal şi se aplică regula 2 la 1: la 2 angajaţi plecaţi din sistem, poţi angaja unu“, a explicat Bogdan Hossu, lide­rul confederaţiei sindicale Cartel Alfa.

Pe de altă parte, în învăţământ numărul de salariaţi a scăzut în ultimul an cu 3.100 de persoane, ajungând la 346.500 de persoane în iulie 2018.

„În învăţământ există norme de personal în funcţie de numărul de elevi şi de clase, iar dacă numărul de elevi scade, scade şi efectivul de angajaţi. Însă nu cred că a scăzut efectivul de profesori, ci cel al personalului tehnic adiacent“, a mai spus Hossu.