Modificări de ultimă oră: statul poate deveni acţionar la companiile în insolvenţă

Autor: Răzvan Botea 28.09.2018

O companie nu mai poate intra în insolvenţă, dacă creanţele bugetare reprezintă mai mult de 50% din totalul creanţelor ei. De asemenea, compania trebuie să notifice organele fiscale înainte de deschiderea procedurii, iar statul poate intra în acţionariatul unei companii, prin conversia creanţei în acţiuni, potrivit unei ordonanţe de urgenţă adoptate joi.



Guvernul spune că a modificat legea insolvenţei pentru a aduce mai mulţi bani la buget, dar actul normativ este criticat de specialişti.

„Nu am vâzut forma actului normativ adoptat în guvern, însă pare că avem de-a face cu un tratament preferenţial şi poate duce la un tratament de discriminare pozitivă a creanţelor bugetare. Această discriminare pozitivă va duce la dezbateri juridice, chiar cu privire la constituţionalitatea actului normativ. Creditorii trebuie să aibă acelaşi tratament. Cert este că, dacă se menţin trimiterile sau prevederile din Codul fiscal se va crea o practică neunitară”, a declarat pentru ZF avocatul Stan Tîrnoveanu, prim-vicepreşedinte UNPIR (Uniunea Naţională a Practicienilor în Insolvenţă).

Guvernul a adoptat joi o ordonanţă care modifică legea insolvenţei, motivând că  vrea să aducă mai mulţi bani la buget, în condiţiile în care majorările de salarii şi pensii trebuie compensate.