Tranzacţie de 120 de milioane de euro între fonduri de investiţii. Abris Capital a vândut compania de curierat Urgent Cargus către fondul Mid Europa Partners

Autor: Mirabela Tiron 28.09.2018

♦ În lupta pentru achiziţia companiei de curierat s-au mai aflat fondul de investiţii Warburg Pincus, dar şi Poşta Ungară şi Poşta Austriacă.



Fon­dul de investiţii Abris Capital Part­ners a vândut compania de cu­rie­rat Urgent Curier, al doilea ju­că­tor din piaţă, cu afaceri de 85 de milioane de euro, către fondul de private equity Mid Europa Partnes.

Valoarea tranzacţiei nu a fost făcută publi­că, dar s-ar putea ridica la 120-130 mil. euro. Abris în­cerca să îşi facă exit-ul din com­pania de cu­rierat încă din 2016. În lupta pentru achi­zi­ţia com­paniei de curierat Urgent Car­gus au mai fost fon­dul de investiţii War­burg Pincus, dar şi Poşta Un­gară şi Poşta Aus­tria­că, alături de Mid Euro­pa Partners, care fă­cuse un pas îna­poi dar ulte­rior a revenit la ne­gocieri, afir­mau anterior surse din piaţă.

„Ne bucurăm că s-a semnat tranzacţia, a du­rat mai mult dat fiind că suntem o companie ma­re. Focusul va fi în continuare pe creşterea sus­te­na­bi­lă pe piaţă. În ianuarie-august anul aces­ta afa­ce­rile Urgent Cargus au fost mai mari cu 20%, iar până la finalul anului estimăm că vom atin­ge ni­ve­lul de 95 de milioane de euro cifră de afaceri. Pia­ţa de curierat este în continuă creştere, moto­rul rămâne comerţul online“, a spus pentru ZF Gian Sharp, directorul general al Urgent Cargus.

Cumpărătorul, Mid Europa Partners, unul dintre cele mai importante fonduri de investiţii orientate pe Europa Centrală şi de Est, a mai  preluat pe piaţa locală reţeaua de sănătate Regina Maria, al doilea jucător din piaţa de servicii medicale private, într-o tranzacţie estimată la peste 100 mil. euro în 2015, iar în 2016 a preluat reţeaua de supermarketuri Profi de la Enterprise Investors, pentru 533 mil. euro

Urgent Cargus, compania de curierat, care a apărut în urma fuziunii Urgent Curier şi Cargus International, ambele preluate de fon­dul de investiţii Abris Capital, a finalizat anul trecut cu afaceri de 372 de milioane de lei (83 mil. euro), în creştere cu 20% faţă de anul anterior, ara­tă datele oficiale de la Ministerul de Finanţe.

În România , piaţa de curierat se ridică la circa 430 de milioane de euro, iar în acest an va depăşi pra­gul de jumătate de miliard de euro, potrivit ju­cătorilor. Spre comparaţie, în Polonia piaţa de curierat se ridică la un miliard de euro.

 

Actori în cea mai mare tranzaţie de pe piaţa de curierat

 

Vânzătorul: Abris Capital Partners

Abris Capital Partners are trei birouri, în Varşovia, Bucureşti şi Kiev. Fondul deţine grupul Pehart Tec din 2015, iar în 2016 a preluat controlul grupului de reciclare Green Group. În curierat, fondul a preluat pe piaţa locală compania Cargus de la DHL/Deutsche Post, TCE Logistica, CRX şi Otto Curier, în 2013, iar în 2014 a bifat peluarea Urgent Curier.

 

Cumpărătorul  Mid Europa Partners

Mid Europa Partners administrează fonduri în valoare totală de 4,6 miliarde de euro. Fondul controlează pe piaţa locală reţeaua de sănătate Regina Maria, al doilea jucător din piaţa de servicii medicale private, preluat în 2015. În 2016, fondul cumpără reţeaua de supermarketuri Profi de la Enterprise Investors, pentru 533 de milioane de euro.