Rata de absorbţie a fondurilor structurale, doar 6% în aproape cinci ani de la debutul exerciţiului financiar

Autor: Iulian Anghel 28.09.2018

În aproape cinci ani de la debutul  exerciţiului financiar multianual al UE, 2014 - 2020, rata de absorobţie a fondurilor structurale este de doar 6%, însemnând 1,4 miliarde de euro din totalul de 22,5 miliarde de euro puse la dispoziţia României de Uniunea Europeană în perioada menţională.



România a luat de la UE, din cele 22,5 miliarde de euro fonduri structurale puse la dispoziţie în perioada 2014 – 2020, 2,8 miliarde de euro, dar jumătate din aceşti bani sunt prefinanţări – avansuri pentru începerea unor lucrări.

Banii efectiv luaţi – adică banii cei „abosorbiţi definitiv” şi a căror alocare a fost certificată prin facturi - înseamnă 6,2% din suma totală alocată, adică 1,4 miliarde de euro.

Faţă de anii din urmă, programul care se află în frunte este, spre deosebire de exerciţiul financiar trecut, PO Infrastructura Mare. Acesta a contopit, în actualul exerciţiu financiar, Transporturile şi Mediul, având între 2014 şi 2020 o alocare totală de 9,2 miliarde de euro. Din aceşti bani, absobţia efectivă este de un miliard de euro, însemnând 11,3% din alocare totală. Dacă adăugăm şi prefinanţările, programul a atras  1,6 miliarde de euro, dar cheltuirea a 600 de milioane de euro din aceşti bani trebuie certificată prin facturi. Programul din care sunt finanţate, în primul rând, autostrăzile pare că merge mai bine pentru că avem de-a face cu o continuare a proiectelor începute. Dacă privim în teren, însă, se vede că puţine lucruri s-au făcut în ultimii doi-trei ani, când programul de autostrăzi a stat aproape pe loc.