Urmează conferinţa ZF Agricultură, pe 8 octombrie 2018: Un an bun pentru cereale, un an prost pentru creşterea animalelor

Autor: Roana Rotaru 02.10.2018

♦ ZF Agrobusiness 2018 îl aduce pe ministrul agriculturii, Petre Daea, şi pe cei mai importanţi antreprenori din agricultură la masa discuţiilor despre viitorul agriculturii româneşti, un sector care valora peste 17 mld. euro în 2017.

Ce se va întâmpla cu sub­venţiile fermierilor români după 2020, odată cu schim­barea Politicii Agricole Co­mune? Cum refacem pagu­bele pro­duse de pesta porcină afri­cană? Ce noi tranzacţii va mai aduce anul 2018? Sunt doar câteva dintre între­bările ce vor fi supuse dezbaterii la ZF Agro­business 2018.

 

Cine vine?

Printre speakerii care au confirmat prezenţa la eveniment se numără Petre Daea - minis­trul agriculturii şi dez­vol­tării rurale, Paul Kmen – director general adjunct în cadrul Agen­ţiei  de Plăţi şi Inter­ven­ţie pentru Agri­cultură, instituţia care bagă în buznarele fermierilor circa 2,5 mld. euro anual sub formă de subvenţii, precum şi oficiali ai Autorităţii Naţionale Sanitar- Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Din sectorul cultivării şi tradingului cu cereale, vor participa la conferinţă în calitate de speakeri Alexandru Gheorghe – proprietarul fermei de cereale Somalex, care exploatează 3.400 hectare în judeţele Călăraşi şi Ialomiţa, precum şi Sergiu Gorban -  proprietarul Transylvania Invest, trader de cereale din Arad cu afaceri de 25 mil. euro în 2017.

Despre avantajele şi dezavantajele aso­cierii în cooperative va vorbi Florin Bur­culescu - preşedintele Cooperativei Agri­cole Integrate Ţara mea, una dintre cele mai mari cooperative din România, furnizor de produse agricole pentru  Kaufland.

Încotro se îndreaptă agri­cultura ecologică? Este întrebarea la care va răs­punde Alina Cons­tantinescu -  fondatorul fer­mei Nasul Roşu, un pro­ducător de legume şi fructe ecolo­gice din Palanca, judeţul Prahova.

Cum au făcut trecerea de la producţie la procesare ne vor explica Florin Irimescu, proprietarul companiei Quality Natural (Valeputna) - un producător de preparate din peşte din Suceava, Adrian Cocan - manager proiect Lăptăria cu Caimac, una dintre cele mai noi fabrici de lactate din România, dar şi alţi antreprenori din sector.

Anul agricol 2018 a pornit în forţă. Fermierii români au primit un preţ record la grâu, cotaţia grâului de panificaţie la bursa MATIF Paris ajungând la peste 1.000 lei pe tonă în prima parte a lunii august, cel mai bun preţ din 2014 încoace. Premisele sunt bune şi în ceea ce pri­veşte cultura de porumb, fermierii aş­tep­tându-se la recolte bogate anul acesta.

Pe lângă subvenţiile anuale clasice, care depăşesc 2,5 mld. euro anual, producătorii agricoli au fost sprijiniţi anul acesta de Ministerul Agriculturii prin programe specifice, cum ar fi programul de tomate - prin care legumicultorii au încasat peste 33 mil. euro în prima parte a anului - dar şi alte programe, cum a fost cel de valorificare a lânii.

Sectorul agricol devine tot mai interesant pentru finanţatori, care încearcă să ajungă chiar şi la micii fermieri din pieţe, oferind credite pentru capital de lucru sau investiţii.

Anul 2018 a venit şi cu o serie de provocări pentru fermi­e­rii români, cum ar fi răspân­direa virusului pestei porcine africane sau importurile masive de produse agricole.

Cu toate acestea, agricultura a fost intens curtată în 2018 de investitorii străini, care se bat pe terenurile agricole din ţară, România deţinând suprafeţe întinse de teren, de o calitate bună a solului, cu acces la fluviul Dunărea sau la portul Constanţa, ceea ce facilitează transportul produselor agricole pe apă. Viaţa producătorilor agricoli începe să devină treptat mai uşoară de când retailerii colaborează cu cooperativele agricole, dar şi direct cu producătorii medii, conformându-se astfel cerinţelor şi nevoilor consumatorului final care vrea să pună produse româneşti pe masă.

Pentru fermieri, aderarea la o cooperativă înseamnă piaţă de desfacere garantată, materii prime agricole mai ieftine şi investiţii mai uşor de suportat.

În 2017, România a fost în topul celor mai mari producători de cereale şi olea­gi­noase din UE, dar şi din lume. A ocupat locul întâi în UE la floarea-soarelui, locul doi la porumb, locul patru la cartofi şi locul cinci la grâu, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).