Ministrul agriculturii Petre Daea: Au început primele repopulări de efective porcine din gospodăriile populaţiei

Autor: Roana Rotaru 03.10.2018

ZF organizează luni, 8 octombrie, conferinţa ZF Agricultură 2018 unde este aşteptat să vină ministrul agriculturii alături de alţi jucători din domeniu.

Ministrul agriculturii, Petre Daea, a anunţat ieri că în localitatea Olosig, din judeţul Bihor, virusul pestei porcine afri­cane a fost combătut şi au început primele repopulări de efective în gospodăriile populaţiei. În prezent pesta por­cină evo­luează în 233 de localităţi din 13 judeţe din Ro­mânia, Bihorul fiind printre primele judeţe afectate de pesta porcină afri­cană, potrivit datelor Autorităţii Naţionale Sa­ni­tar-Vete­rinare şi pentru Siguranţa Alimen­telor (ANSVSA).

„În comuna Olosig, satul Olosig, acum se repopulează gos­podăriile care au fost afectate, contaminate cu acest virus. S-a trecut la etapa a doua, de populare cu porci san­tinelă. Am discutat şi cu crescătorul respectiv de animale, era bucuros, deoarece el nu mai credea că se va mai relua o astfel de activitate. Nu ne oprim cu creşterea porcilor în gos­podăriile populaţiei“, a spus ieri ministrul agriculturii, aflat într-o vizită de lucru în judeţul Giurgiu, cu ocazia repornirii staţiei de punere sub presiune Jilava.

Până acum, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a reuşit să pă­tească despăgubiri în valoare de 12 mil. euro pro­prietarilor de porci care s-au confruntat cu virusul, plăţi care acoperă aproape un sfert din sumele totale pe care inspec­torii sa­nitar-veterinari trebuie să le plătească sub formă de despăgubiri. Circa 75% din banii de despăgubiri pro­vin din fon­duri euro­pene, potrivit re­prezentanţilor Minis­terului Agriculturii.

„În evaluările noastere sunt în jur de 50 de mil. euro (plăţi totale de efectuat - n.red.) Până la această dată s-au plătit în jur de 54 mil. lei, ceea ce însemană 12 mil. euro, dar aceste documente se fac încontinuu, cu o mai mare uşurinţă în gospodării decât în societăţile comerciale, unde până nu se încheie uciderea animalelor, nu poţi face documentarea cuvenită“, a spus Petre Daea.

Mulţi gospodari, speriaţi că pesta porcină africană îi va lăsa fără animale, au tăiat porcii din propria ogradă, înainte ca inspectorii sanitar-ve­terinari să le ridice animalele, depozitând în congelatoare carnea posibil infestată. Astfel, la iarnă, când micii gospodari vor scoate din con­gelatoare carnea de porc spre consum, focarele de pestă porcină africană riscă se reapară.

„Toate produsele care sunt acum în congelator trebuie să fie sub control sanitar-veterinar. Producătorul respectiv trebuie să se ducă de bunăvoie la veterinar şi să spună: «Domnule, am tăiat porcul. Aşa am considerat eu. Ia vezi, domnule, fă-i o analiză. Ia vezi, îl pot mânca sau nu îl pot mânca?», astfel încât să oprim această molimă. Dacă carnea respec­tivă este contaminată, medicul vete­rinar îi spune ce să facă“, i-a îndemnat Petre Daea pe cei care şi-au tăiat por­cul, posibil infestat, şi l-au băgat în con­gelator. 

Ministrul agriculturii, Petre Daea, a asistat ieri la repunerea în funcţiune a staţiei de punere sub presiune Jilava, parte a proiectului de refacere a întregului sistem naţional de irigaţii. Staţia de punere sub presiune de la Jilava a fost repusă în funcţiune în urma unei investiţii de 1,3 mil. lei, după ce timp de 12-13 ani nu a funcţionat.

Amenajarea de irigaţii de la Jilava va putea deservi cu apă circa 10.000 de hectare din zonă.

La sfârşitul lunii mai, premierul României, Viorica Dăncilă, promitea refacerea sistemului naţional de irigaţii până în 2020, un proiect important pentru agricultură, prin care fermierii români ar putea iriga peste 2 milioane de hectare de teren agricol Acest proiect beneficiază de o alocare financiară de peste 1 mld. euro.

 

Cum mai stăm cu irigaţiile?

„Anul acesta am băgat apă pe 1.600 de kilometri de canale pentru 1,3 milioane hectare de teren agricol. Udări efective s-au efectuat pe o suprafaţă de 548.000 de hectare în 2018. Suprafaţa irigabilă va fi undeva la 2,6 milioane de hectare în 2022, prin reabilitările ce urmează să fie efectuate prin Programul Naţional de Refacere a Infrastructurii Principale de Irigaţii“, a spus Florin Barbu, directorul Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF).