Este oficial: „Maşina lui James Bond” se listează la Londra la preţul de 19 lire sterline per acţiune, în primul IPO lansat de un producător auto britanic în ultimii 30 de ani

Autor: Alex Ciutacu 03.10.2018

Aston Martin şi-a stabilit preţul pentru IPO-ul pe care îl va lansa la Londra la 19 lire sterline per acţiune (24,6 dolari), un preţ mai mic faţă de cel anunţat initial, potrivit Bloomberg.

Producătorul auto de lux şi-a redus ambiţiile săptămâna aceasta, reducând ţinta pentru listare cu circa 11%.

IPO-ul evaluează brandul britanic, făcut faimos prin intermediul filmului James Bond, la 4,3 miliarde de lire sterline (5,6 miliarde dolari), cu circa 15% mai puţin decât anunţase initial. Această ţintă reprezintă de 20,7x profitul companiei pe prima jumătate a anului, potrivit datelor agregate de Bloomberg.

Competitorii de la Ferrari sunt evaluaţi la circa 21x profitul pe prima jumătatea anului, acest multiplu fiind valabil mai mult pentru producătorii de lux, nu în linie cu toată industria auto.

Britanicii de la Aston Martin sunt mai puţin profitabili decât rivalii italieni, dar încearcă să se dezvolte şi să îşi construiască o amprentă în lumea maşinilor sport cu modele precum Vanquish, Vantage şi DB.

Această listare este primul IPO lansat de un producător auto britanic în mai mult de trei decenii, de când Jaguar Land Rover a devenit o companie independent sub guvernul Margaret Thatcher în 1984.