BNR înţelege nevoia de lichiditate, dar băncile să nu se aştepte la reducerea RMO. Isărescu: „Nu suntem siguri că am face o mişcare bună. Poate se gândesc unii să folosească excesul de lichiditate ca să se mai joace cu cursul“

Autor: Claudia Medrega 04.10.2018

♦ BNR a ajuns în „faza finală“ cu măsurile pentru limitarea gradului de îndatorare, acestea urmând să fie anunţate „într-un timp nu foarte îndepărtat“.



BNR nu se grăbeşte să le dea li­chi­ditate băncilor prin redu­cerea rezervelor minime obli­ga­to­rii (RMO) la lei, în con­diţiile în care nu ştie dacă de­ficitul de lichiditate pe piaţa inter­bancară este de du­rată, inflaţia a fost în creşte­re şi ar putea să apară pre­siuni asupra cursului de schimb leu/euro, după cum a indicat Mugur Isărescu, guver­na­torul BNR.

„Problema lichidităţii este mai complicată. Sunt variaţii lunare. Nu ştim dacă acest deficit de lichiditate este de durată. Sunt factori pe care nu avem cum să-i controlăm. De ce nu reducem RMO? Sunt con­diţii pentru a începe să gândim asupra reducerii RMO la lei. Dar nu suntem siguri că am face o mişcare bună. Nu mai avem inflaţie negativă. Şi nu ştim nici ce se întâmplă cu cursul de schimb. Dacă există exces de lichidi­tate în piaţă, poate unii se gândesc să folo­seas­că miliardele de lei şi să se mai joace cu cursul“, a declarat ieri guver­natorul BNR la briefingul de presă de după penultima şe­dinţa de politică monetară din 2018.

RMO la lei este la nivelul de 8%, ultima reducere fiind ope­ra­tă în primăvara anului 2015. O nouă reducere a RMO ar elibera în piaţă circa 3-4 mld. lei, majorând lichiditatea din piaţa interbancară, cu impact asupra ajustării indicelui ROBOR.