FIC: Guvernul nu ar trebui să modifice legislaţie fundamentală prin Ordonanţe de Urgenţă fără o consultare cu mediul de afaceri şi părţile relevante

Autor: Cristina Bellu 04.10.2018

Investitorii străini consideră că pentru o mai bună funcţionare a economiei, Guvernul României nu ar trebui să continue să adopte sau să modifice legislaţie fundamentală prin Ordonanţe de Urgenţă (OuG) şi mai ales fără o consultare reală şi structurată cu mediul de afaceri şi părţile relevante.

“Guvernul îşi creează sieşi, dar şi cetăţenilor şi mediului de afaceri sentimentul greşit că economia se află în faţa unor probleme insurmontabile şi că în orice clipă trebuie adoptat un act normativ cu celeritate excepţională pentru a îndrepta lucrurile.”, precizează Consiliului Investitorilor Străini (FIC) într-un comunicat.

Potrivit FIC, chiar dacă există îngrijorări legitime legate de disponibilitatea forţei de muncă, inflaţie sau nivelul deficitului, economia României operează deocamdată la parametri normali şi trebuie tratată ca atare.  

“Faptul că unele schimbări legislative au fost anunţate la începutul mandatului, prin programul de guvernare, nu justifică adoptarea lor prin OuG-uri. Simplul anunţ al acestora nu constituie o consultare. Similar, Guvernul nu poate folosi argumentul că aceste modificări sunt utile mediului de afaceri pentru că ele nu îndeplinesc două elemente cheie: transparenţă şi predictibilitate.”

Doar în ultimul an au făcut obiectul unor OuG-uri subiecte precum transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, parteneriatele public-private, salarizarea personalului plătit din fonduri publice, rectificarea bugetară, achiziţiile publice, absorbţia fondurilor europene, legea insolvenţei, Fondul Suveran pentru Investiţii şi Dezvoltare, Codul Fiscal şi Codul de Procedură Fiscală etc.  

FIC consideră că majoritatea măsurilor adoptate de Guvern trebuie să ia forma unor proiecte de lege care mai apoi să fie dezbătute în Parlamentul României.

“Un astfel de proces de legiferare, folosind rolul de drept al Parlamentului, va produce legi mai bine adaptate economiei reale şi mai stabile în timp. Această abordare ar oferi mai multe ocazii de consultare a părţilor relevante, fie în clipa când este promovat de Guvern, fie în cadrul dezbaterilor parlamentare.“, spun reprezentanţii  FIC.