Conferinţa „România 100 de ani de business“, 11 octombrie. Exporturile companiilor din Timiş au sărit de 6 miliarde de euro în 2017, plus 6%

Autor: Mădălina Dediu Panaete 05.10.2018

Judeţul Timiş este al doilea cel mai mare exportator după municipiul Bucureşti, fiind pentru al doilea an consecutiv în faţa Argeşului ca valoare a bunurilor trimise peste hotare.

Companiile din judeţul Timiş au tri­mis anul trecut peste hotare bunuri în va­loare de peste 6,2 mld. euro, în creş­tere cu 6% faţă de anul precedent, ara­tă o analiză a ZF făcută pe baza date­lor de la Institutul Naţional de Statis­ti­că (INS). Astfel, judeţul din vestul ţării se cla­sează pentru al doilea an consecutiv pe po­ziţia a do­ua în topul exporturilor, după Bucu­reşti, şi îşi păstrează valoarea expor­tu­rilor pes­te cea din judeţul Argeş. Acesta din ur­mă este „reşedinţa“ celei mai mari com­panii după cifra de afaceri şi du­pă va­loarea exporturilor, Automo­bile Dacia.

Ziarul Financiar a început o serie de ar­ticole despre businessurile din cele mai importante judeţe, businessuri pe care le va analiza şi în cadrul seriei de con­ferinţe „România 100 de ani de busi­ness“. Pe 11 octombrie, la Timişoara, ZF va organiza a patra conferinţă din şirul de evenimente organizate cu spriji­nul Băncii Transilvania şi al com­paniei de consultanţă EY România.

În cadrul conferinţelor, Ziarul Fi­nanciar şi clasa de business a României vor dezbate ce este nevoie pentru ca România de mâine să fie mai bună decât România de azi, ce idei şi soluţii există pentru ca economia şi societatea româ­nească să aibă un viitor prosper.

Judeţul Timiş a devenit unul dintre cele mai importante centre industriale ale României, atrăgând în principal in­ves­titori în zona producţiei de compo­nen­te, apropierea de graniţa de vest a ţă­rii, dar şi forţa de muncă bine pre­gă­tită fiind unele dintre principalele punc­te forte ale zonei în atragerea capi­ta­lului stră­in.

Astfel, acesta este unul din­tre ju­de­ţele care îşi păstrează ex­porturile la un nivel mai mare decât cel al importu­ri­lor, deşi şi acestea din urmă au crescut anul trecut, ajungând la 5,3 mld. euro. Excedentul comercial al ju­de­ţului Ti­miş s-a situat la mai puţin de un mi­liard de euro, conform calculelor ZF.

Cel mai mare exportator din judeţul Timiş a fost anul trecut compania Flex­tronics, care produce componente pentru echi­pamente de comunicaţii, IT şi me­dicale.

Aceasta este urmată de patru com­panii din sectorul componen­telor au­to şi anume Continental Automotive Ro­mânia, Continental Automotive Pro­ducts, Hella România şi Delphi Packard România, arată datele de la INS. Însă, topul importatorilor este similar cu cel al ex­portatorilor, jucătorii din sectorul componentelor auto având în principal clienţi din străinătate, în timp ce pentru materii prime lucrează cu jucători locali sau străini.

România a exportat bunuri de 62,6 miliarde de euro anul trecut, în creştere cu 9% faţă de 2016, în timp ce importurile au depăşit 75 de miliarde de euro. Din cele 35 de sectoare mari de activitate pe care INS le include în analiza exporturilor, doar 11 au înregistrat excedent comercial la finalul lui 2017, cel mai mare fiind raportat de companiile din producţia de autovehicule şi echipamente.