La 10 ani de la colapsul financiar mondial, Islanda se confruntă cu o nouă criză

Autor: Răzvan Botea 13.10.2018

După 10 ani de revenie de la căderea bruscă la nivel financiar, Islanda se confruntă cu o problemă majoră a unei industrii cheie, scrie Bloomberg.

Turismul şi banii străini pe care îl aduce acesta au ajutat foarte mult ţara cu 340.000 de locuitori să iasă din criza financiară ce a afectat toată lumea acum 10 ani. Acum, industria este într-o scădere destul de rapidă, acest lucru punând probleme companiilor aeriene după câţiva ani de creştere puternică a turismului.

O criză în sectorul turismului ar putea afecta toată economia Islandei, inclusiv cererea din piaţa muncii, investiţiile în domeniul hotelier, balanţa de cont curent sau puterea monedei naţionale, este de părere Gylfi Magnusson, profesor al Universităţii Islandei.

Această scădere se vede cel mai bine în primele linii ale industriei. Companiile de transport islandeze se confruntă cu turbulenţe pe măsură ce şi alţi operatori nordici sunt presaţi de creşterea preţului petrolului, după ce s-au avântat în planuri ambiţioase de a intra în zona transporturilor trans-atlantice.

Wow Air Ehf, un operator aerian low-cost acre a crescut repede şi care, împreună cu Icelandair aduce majoritatea turiştilor în Islanda, a fost subiectul unei bule speculative pe măsură ce a emis obligaţiuni pentru o strângere de fonduri. A anulat zboruri spre Edinburgh, San Francisco sau Stockhoml pe perioada iernii, invocând motivul întârzierii livrării a două aeronave Airbus A330neo.

Asemenea întârzieri au fost invocate şi de Primera Air, un alt operator aerian nordic, care şi-a înaintat dosarul pentru faliment săptămâna aceasta. Air Shuttle ASA, un pionier în zborurile low-cost trans-atlantice, a anulat de asemenea mai multe rute.

Problemele nu au trecut neobservate de către banca centrală, care a fost forţată luna trecută să intervină pentru susţinerea coroanei islandeze, care a început să se deprecieze în urma situaţiei financiare a Wow Air.

Numărul de turişti care au vizitat Islanda a crescut în 2016 cu 40%, însă în 2017 cu doar 24%. În acei ani, economia insulei a crescut cu 7,4%, respectiv 4%. Creşterea numărului de turişti anul acesta este de aşteptat să fie de 15%.