Editorialist Bloomberg: Următoarea criză este chiar în faţa noastră. Pentru că nu reuşim să învăţăm din experienţele anterioare, pare că suntem condamnaţi să le repetăm

Autor: Catalina Apostoiu 10.10.2018

Noi suntem singurii vinovaţi pentru criza trecută şi pentru cele viitoare, scrie Barry Ritholtz, editorialist al Bloom­berg. Pentru că nu reuşim să învăţăm din experienţele anterioare, pare că suntem condamnaţi să le repetăm.

Criza financiară a făcut ravagii pe Wall Street cu 10 ani în urmă, împin­gând economia mondială pe marginea prăpastiei. Ar fi de crezut că expe­rienţele acelea dramatice au creat o oportunitate de a trage învăţăminte, de a administra riscurile mai bine, a înţelege dezechilibrele structurale de pe pieţele financiare, chiar pentru a învăţa puţin despre cum nu funcţionează bine procesele noastre cognitive.

Şi totuşi, acest eveniment trauma­ti­zant nu ne-a adus nimic în plus la capi­tolul înţelepciune sau autocunoaştere.

Aceasta a fost una dintre concluziile cheie ale unei conferinţe la care editorialistul Bloomberg a participat, Risk: Retrospective Lessons & Prospective Strategies cosponsorizată de Santa Fe Institute şi Morgan Stanley.

În cadrul secţiunii de început, „Lecţii învăţate“, investitorul Bill Miller, asset managerul Cliff Asness şi jurnalista Bethany McLean au povestit experienţe din timpul crizei financiare, experienţe care „m-au întristat, mi-au stârnit mânia şi m-au făcut să sper în acelaşi timp“, mărturiseşte editorialistul Bloomberg.

Concluzia: tindem să uităm repede cât de şocantă a fost perioada res­pectivă.

În cadrul conferinţei, scrie Barry Ritholtz, s-a discutat de asemenea despre lipsa de înşelegere temporală a investitorilor. „Cred că oamenii au doar o versiune aproximativă a prezentului“, scrie editorialistul e la Bloomberg.

Unul dintre participanţii la con­fe­rinţă, Colin Camerer, profesor de finan­ţe comportamentale la California Insti­tute of Technology, foloseşte diverse tehnologii care ajută oamenii „să-şi imagineze mai bine cum ar arăta diverse variante de viitor“. Aceasta ar putea avea implicaţii majore pentru investitori şi economiile acestora pentru pensie.

Vorbind despre pensionare, Charlie Ellis de la Greenwich Associates a discu­tat despre iminenta criză din acest sector din SUA.

Henry Kaufmann de la Salomon Brothers a remarcat că deşi dere­glementarea a reprezentat un factor major în criză, a durat mai puţin de un deceniu pentru ca mulţi să uite acest lucru.

Pe măsură ce amintirea crizei se estompează odată cu redresarea economiei, seminţele următoarei crize sunt deja plantate. Acestea sunt exact aceleaşi probleme legate de datorii şi administrarea defectuoasă a riscurilor şi neînţelegerea propriilor limitări, scrie editorialistul Bloomberg.