FMI reduce previziunea de creştere economică a României de la 5,1% la 4%. Dar creşterea inflaţiei ajută în mod nesperat guvernul

Autor: Iulian Anghel 10.10.2018

FMI a revizuit în jos prognoza de creştere economică a Româ­niei, la 4% în 2018, cu 1,1 puncte sub estimările din raportul World Economic Outlook din aprilie, pe fondul temperării efectelor reducerilor fiscale care au făcut posibilă în 2017 creşterea de 6,9%. Vestea nu este nici nouă, nici spectaculoasă, având în vedere că băncile, de pildă, au cu toate previziuni de creştere economică de sub 5% pentru 2018.

„Dacă privim la cifrele nominale, respectiv creşterea PIB nominal, pe partea de venituri e posibil ca bugetul să poată fi scos la liman. Anul viitor, însă, va fi dificil să se menţină o rată de creştere a PIB nominal de 10%, în schimb, pe partea de chel­tuieli, vor continua cel mai probabil creşterile“ spune Horia Braun, economistul-şef al BCR.

Ce este mai îngrijo­rător este că FMI anti­cipează că peste eco­no­mia mondială se adună norii, iar economia României va avea de suferit dacă economia UE va încetini.