Bursa de la Bucureşti, a doua cea mai performantă piaţă de capital din UE în primele nouă luni din 2018

Autor: Liviu Popescu 10.10.2018

Bursa de Valori de la Bucureşti, ca­talogată încă piaţă emergentă de agen­ţiile de evaluare financiară, a fost a doua cea mai performantă pia­ţă de ca­pi­tal din Uniunea Euro­pea­nă în pri­mele nouă luni din 2018, cu un plus de 8,5%, evo­luţie sus­ţi­nută prin­tre altele şi de rezultatele fi­nan­­ciare îm­bu­nă­tăţite ale compa­niilor faţă de anul precedent.

Spre comparaţie, pri­mul loc este revendicat de bursa de la Helskini cu un plus de 10,7%, potrivit datelor agre­gate de ZF din platforma agen­ţiei de ştiri Bloomberg.

Cu tot cu dividende, respectiv in­dicii bursieri total return, situaţia este diferită în contextul în care bur­sa de la Bucureşti urcă pe primul loc cu un randament de 17,6%, în timp ce bursa de la Helskini cade pe locul al doilea cu un plus de 13,4%.

„Factorul determinant al creş­terii indicilor bursieri, mai ales în pri­mul tri­mestru al acestui an, a fost ran­da­men­tul ri­dicat al di­vi­den­delor dis­­tri­buite de că­­tre emi­tenţi. Ast­fel, in­di­cele BET a de­păşit la sfâr­şitul lu­nii apri­lie 2018 va­loa­rea de 9.000 punc­­te, după care a existat o corecţie ce a dus indicele sub valoarea de 7.900 puncte, la începutul lunii iulie“, spu­ne Marcel Murgoci, directorul de ope­raţiuni al Estinvest, una dintre ce­le mai vechi case de brokeraj din piaţă.