Imobiliarium: Cele mai căutate beneficii la achiziţia unei locuinţe sunt discounturile, urmate de accesul la transport. Cumpărătorii sunt dispuşi să ofere în medie de 80.000 de euro pentru un apartament de trei camere

Ziarul Financiar 10.10.2018

Cele mai căutate beneficii la achiziţia unei locuinţe sunt discounturile, urmate de accesul la transport. De cele mai multe ori, amplasamentul locuinţei reprezintă şi factorul principal în alegerile cumpărătorilor, drept pentru care noile complexuri construite în afara Bucureştiului au pus bazele transportului privat. Locurile de parcare, bucătăriile mobilate şi finisajele sunt următoarele beneficii aflate în topul criteriilor posibililor cumpărători, potrivit Imobiliarium.

Atunci când cererea de achiziţie pentru locuinţe este ridicată, iar oferta scăzută, extra beneficiile şi discounturile acordate de dezvoltatori sunt extrem de reduse, aproape inexistente. În contextul unei stagnări a cererii, care se resimte în această toamnă, Imobiliarium previzionează pentru următorul târg (12-14 octombrie) cea mai bogată ofertă de beneficii în comparaţie cu cele trei ediţii anterioare.

Cererea, oferta şi calitatea construcţiilor reprezintă principalii factori care influenţează oscilaţiile de preţ, conform reprezentanţilor Imobiliarium. Iar dacă la creşterea preţurilor, dezvoltatorii reacţionează destul de prompt, la scăderi există o perioadă mai mare de ajustare. În acest sens, beneficiile şi bonusurile sunt folosite, de multe ori, ca primă linie de atac la o stagnare a cererii.

Raportat la preţul mediu oferit în funcţie de amplasamentul imobilului, cumpărătorii de la Imobiliarium sunt dispuşi să ofere o medie de 80.000 de euro pentru un apartament de trei camere – sectoarele 1,2,3 şi Ilfov fiind peste această medie, iar 4,5 şi 6 scăzând-o cu circa 5.000 de euro. Deşi în ultimii doi s-a observat o creştere a preţurilor, în prezent se resimte o stagnare în Bucureşti.  Printre cele mai importante schimbări în abordarea ofertei, prin care dezvoltatorii s-au remarcat în ultima perioadă, sunt calitatea construcţiei, introducerea materialelor cu un foarte bun factor energetic, a elementelor de smart homes încă din oferta iniţială, construcţia de case active şi pasive, precum şi dezvoltarea infrastructurii din ansamblu fără ajutor extern de la autorităţi.

Procentul clienţilor care achiziţionează locuinţe în scop investiţional a înregistrat o uşoară temperare, ajungând la un procent de 10-15% în prezent. Profilul unui astfel de cumpărător este în general un bărbat cu vârsta cuprinsă între 40 şi 50 de ani, cu venit mediu sau peste medie, care este interesat de o paletă mai mare de locuinţe.

Motivele care au încurajat efectuarea unei achiziţii în scop investiţional în ultimii ani au fost nevoia - în general cea a parinţilor de a investi în locuinţe pentru copii, oportunitatea – exploatarea prin închiriere a locuinţelor în marile centre universitare, stabilitatea macro-financiară, nivelul dobânzilor şi mai ales raportul dintre cerere şi ofertă.

Imobiliarium va reuni oferta a aproximativ 90 de ansambluri imobiliare din Bucureşti şi împrejurimi. Intrarea la eveniment este gratuită pentru persoanele care se înregistrează pe www.imobiliarium.ro până joi, 11 octombrie, inclusiv. În perioada evenimentului – 12-14 octombrie - vizitatorii care nu deţin codul primit online vor plăti o taxă de 10 lei.

Ziarul Financiar va organiza o transmisiune specială a emisiunii ZF Live de la evenimentul Imobiliarium vineri, 12 octombrie, în intervalul 14.00 – 15.30.