Ministrul Agriculturii, Petre Daea: Comisia Europeană a alocat României 43 milioane euro pentru combaterea pestei porcine africane

Autor: Bianca Ciocotisan 10.10.2018

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat, miercuri, la Guvern, că Uniunea Europeană (UE) a alocat României 43 de milioane de euro, pentru investiţii în dezinfectoare, laboratoare sanitar-veterinare şi incineratoare.

„Comisia Europeană a acordat României 43 de milioane de euro, aceste sume urmând să fie repartizate în zona investiţională (...), pentru a investi în România în dezinfectoare, laboratoare sanitar-veterinare, echipamente de detectare, incineratoare şi procurarea de scrofiţe pentru repopulare. Avem în continuare discuţii cu cei de la Comisie. Chiar astăzi am avut o videoconferinţă. Luni, urmează să le transmitem planul, pentru a primi aprobarea de urgenţă”, a declarat ministrul Agriculturii Petre Dea.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, miercuri, în debutul şedinţei de Guvern, că aproximativ 43 de milioane de euro vor ajunge la crescătorii de porcine pentru combaterea şi prevenirea răspândirii pestei porcine africane.

„Combaterea şi prevenirea pestei porcine africane, precum şi sprijinirea crescătorilor de animale ale căror ferme au fost afectate de acest virus sunt permanent în atenţia Guvernului, Ministerului Agriculturii şi ANSVSA. Dl ministru Petre Daea s-a întors recent de la Bruxelles cu veşti bune după întâlnirea cu comisarul european pe agricultură, Phil Hogan. Din fonduri europene, mai exact din fondul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, precum şi din bugetul naţional vom disponibiliza aproximativ 43 de milioane de euro. Sunt bani care vor ajunge direct la crescătorii de porcine, cu prioritate la fermele mici şi mijlocii, dar şi indirect, prin serviciile publice de combatere şi prevenire a răspândirii pestei porcine africane”, a declarat, miercuri, în şedinţa Executivului, premierul Viorica Dăncilă.

Ministrul Agriculturii a declarat luni că în ultima sa vizită de la Bruxelles de joi, 4 octombrie, comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan a permis României să facă modificări în Planul Naţional de Dezvoltare Rurală pentru a face plăţi pentru pesta porcină africană.

„Am obţinut ceea ce trebuia, ataşamentul comisatului Hogen faţă de situaţia în România şi ne-a dat posibilitatea să facem modificări în Planul Naţional de Dezvoltare Rurală pentru a îndrepta sume spre zonele acestea de interes la ora actuală, pentru pesta porcină”, a declarat luni ministrul Agriculturii, Petre Daea, după discursul din cadrul conferinţei Ziarul Financiar - Agricultura Sol Fertil pentru Creşterea Economică a României.