La un deceniu după Lehman, investitorii vânează indicii privind următoarea criză

Autor: Catalina Apostoiu 11.10.2018

Păstrând în amintire eşecul de a iden­tifica problemele ce au dus la criza fi­nan­ciară de acum 10 ani, strategii, tra­derii şi economiştii se întreabă când şi de unde va lovi următoarea criză, scrie Bloomberg.

FMI avertizează deja investitorii că subes­timează probabil riscul unui şoc financiar.

Una dintre axiomele istoriei finan­ciare este că nicio criză nu seamănă cu alta, astfel că toţi au pornit să caute poten­ţiali factori declanşatori în eco­no­mia mondială şi pe pieţe. O greşeală de po­litică a Fed ar putea disloca economia ame­ricană, aducând turbulenţe la nivel mon­dial.

 

Iată o listă de potenţiale zone cu pro­bleme.

China

Ascensiunea rapidă a Chinei s-a bazat pe credit, iar în pofida măsurilor recente luate de Beijing pentru a înce­tini îndatorarea companiilor, datoriile totale din afara sectorului bancar au continuat să crească anul trecut. Există puţine şanse de aterizare blândă. Mulţi eco­nomişti cred în continuare că Beijingul are mai mulţi factori în favoarea sa, însă războiul comercial cu SUA ar putea forţa China să-şi frâneze reducerea datoriilor, amplificând şi mai mult riscurile financiare.

 

Pieţele emergente

Majorările de dobânzi ale Fed, dublate de aprecierea dolarului au trimis unde de şoc pe pieţele emergente, reducând capacitatea companiilor care s-au împrumutat în dolari să-şi plătească datoriile.

 

Datoriile companiilor

Datoriile private în creştere puternică reprezintă motorul din spatele avansului constant al datoriilor la nivel mondial din 1950, potrivit FMI. Profi­tând de dobânzile reduse şi cererea solidă, companiile americane au emis un volum record de titluri de datorie. Întregii lumi i-ar putea fi mai dificil de această dată să reacţioneze în faţa turbulenţelor pentru că băncile centrale nu au readus încă dobânzile la niveluri normale, potrivit lui Jerome Jean Haegeli de la Swiss Re Institute.

 

Supravieţuitorii crizei

În unele economii avansate, preţurile locuinţelor nu s-au prăbuşit în pofida crizei, iar acumularea de datorii de către gospodării generează semnale de alarmă. FMI include în această categorie Australia, Canada şi ţările nordice.

 

Italia, zona euro

Riscul unei ieşiri urâte din zona euro are un nou nume: Quitaly. Datoria publică a Italiei depăşeşte 2.000 mld. euro, echivalentul a 130% din PIB-ul său. Şi totuşi, guvernul acestei ţări ţinteşte un deficit bugetar mai mare pentru anul viitor, anunţul afectându-i puternic pieţele de obligaţiuni şi acţiuni.

 

Petrolul

Creşterea preţurilor petrolului readuce în discuţie petrolul la 100 $ pe baril pentru prima dată din 2014, afectând ţări care se bazează masiv pe importuri. Deşi creşterea preţurilor este benefică pentru exportatori, aceasta va pune şi mai multă presiune pe pieţele emergente.

 

Un Brexit dur

Pieţele se pregătesc pentru riscul ca Marea Britanie să nu ajungă la un acord privind condiţiile divorţului său de UE. Impactul unui asemenea scenariu ar fi unul extrem de dur pentru sectorul financiar. FMI avertizează băncile centrale să fie pregătite pentru a furniza lichiditate de urgenţă.