Preţul cartofilor îi face zile negre guvernatorului Mugur Isărescu. Inflaţia de 5% în septembrie este peste aşteptările economiştilor, dar intervenţia BNR este exclusă, deocamdată

Autor: Iulian Anghel 11.10.2018

♦ Inflaţia în septembrie a fost de 5%. Este o inflaţie peste aşteptările noastre, spune economistul-şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru. Dar el nu crede că BNR îşi va modifica deciziile de politică monetară, în sensul majorării dobânzii-cheie, pentru că inflaţia vine din preţurile volatile ce nu pot fi controlate prin decizii de politică monetară ♦ Surpriza a venit pe componenta volatilă a preţurilor de consum, în principal din partea preţurilor la legume (şi în special a preţului la cartofi), a căror contribuţie inflaţionistă a fost de 0,23 de puncte procentuale, explică economistul-şef al BCR Horia Braun.

Cartofii sunt, în septembrie, coşmarul guvernatorului BNR Mugur Isărescu. Pentru că rolul principal al BNR este de a stăvili inflaţia, creşterea cu 22% a preţului la cartofi a dat peste cap previziunile. Potrivit datelor INS publicate miercuri, rata anuală a inflaţiei s-a redus în septembrie nesemnificativ la 5,03%, faţă de 5,06% în august, după un avans de 4,4% la preţurile alimentelor şi de 6,5% la mărfuri nealimentare.