Fondurile Pilon II au ajuns la investiţii de 7,1 miliarde lei în S1/2018 la bursa de la Bucureşti, plus 1,7% faţă de decembrie 2017. Cele mai căutate companii de către fondurile de pensii private la bursă: MedLife, BVB şi Transgaz

Autor: Liviu Popescu 11.10.2018

MedLife (simbol bursier M), Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi Transgaz (TGN) sunt cele mai căutate acţiuni de fondurile de pensii pri­vate obligatorii Pilon II, care administrează ba­nii de pensie ai 7,2 milioane de români.

Cele şapte fonduri de pensii au ajuns la o expu­nere de 17,8% din furnizorul de servicii me­di­cale private MedLife, de 16,2% la ope­ra­torul pieţei de capital din România- BVB şi de 13,85% la Transgaz, operatorul tehnic al sistemului naţional de transport gaze naturale, po­trivit datelor agregate de ZF din rapoartele Pilon II aferente S1/2018.

Spre comparaţie în decembrie 2017 ex­pu­ne­rea Pilon II la MedLife era de 17%, la ope­ra­torul BVB de 16,2%, iar la Transgaz de 13,8%.

„Chiar dacă fondurile din Pilonul II de pen­sii şi-au majorat deţinerea în capitalul social al MedLife, acest aspect nu s-a tradus printr-o evo­luţie ascendentă a preţului acţiunilor MedLife, deoarce această creştere a deţinerii a ve­nit în cea mai mare măsură în urma majoră­rii de capital social şi probabil şi din plasamen­tul privat făcut ulterior cu acţiunile nesub­scri­se, majorarea ce a fost înregistrată chiar la în­ce­putul lunii ianuarie“, spune Simion Tihon, bro­ker la Prime Transaction. De exemplu, de la în­ceputul acestui an acţiunile M au minus 19%. Spre comparaţie indicele principal BET are plus 10%.

Cele şapte fonduri de pensii private Pilon II din România, care administrează banii de pen­sie ai 7,2 milioane de români, au investiţii de 7,1 mld. lei la bursa românească la S1/2018, în urcare cu 1,7% faţă de finele anului 2017, potrivit calculelor ZF făcute pe baza rapoar­telor semestriale. „Deşi mare parte din achiziţiile făcute de aceste fonduri se tezaurizează şi practic sunt scoase din circuit, reducându-se astfel freefloat-ul real, Pilonul II de pensii s-a transformat într-un pilon de bază al pieţei de capital“, spune Simion Tihon.