Joia neagră pe burse: Pieţele de capital din întreaga lume sângerează şi înregistrează scăderi puternice, după prăbuşirea de pe Wall Street

Autori: Ştefan Stan , Mediafax 11.10.2018

UPDATE ora 16:00: Indicele BET este pe minus cu 1,30%, în timp ce indicele BET-Fi este pe minus cu 1.63%, iar BET-NG a scăzut cu 1,65.

În Europa, indicele FTSE 100 al bursei de la Londra a scăzut cu 1.40%, în timp ce DAX al bursei din Germania a înregistrat un declin de 0.69%, iar CAC 40 din Paris de 1.26%. Indicele european Stoxx 600 a scăzut cu 1,40%.  


UPDATE: Pieţele din întreaga lume au primit o lovitură joi, pe măsură ce frica de creşterea economică globală şi tensiunile comerciale actuale erodează încrederea investitorilor, scrie Business Insider.

Investitorii asiatici se îndoiesc că proaspătul stimul acordat de banca centrală din China economiei va preveni încetinirea economică cauzată de războiul comercial cu Trump. Avertismentele FMI, împreună cu creşterea dobânzilor, contribuie de asemenea la îngrijorări.

Trump a criticat ieri banca centrală americană (Fed), caracterizând politica sa monetară ca fiind „de-a dreptul nebună”.

„Toţi ochii vor fi pe SUA, când se vor deschide bursele de dimineaţă. Investitorii încearcă să vadă dacă este o corecţie sănătoasă sau ceva mai mult”, scrie platforma AJ Bell într-un email.

Piaţa din SUA se va deschide la 9.30 ora locală, 16.30 ora României.

Situaţia la această oră:

Indicele japonez Nikkei a scăzut cu 3,89%, cea mai mare cădere din martie, iar indicele chinez Shanghai a ajuns la cea mai redusă valoare din 2014, cu 5,2% mai puţin.

Piaţa americană a suferit o cădere puternică la închiderea de miercuri, generată de temerile legate de inflaţie, tensiuni comerciale, randamentele titlurilor de stat şi evoluţia dobânzilor, astfel încât indicele S&P a căzut cu 3,29%, cea mai mare depreciere din februarie.

Nasdaq este pe roşu cu 4,08%, înainte de deschiderea bursei din New York, în timp ce indicele Dow este în scădere cu 3,15%.

Pieţele europene sunt de asemenea în scădere, indicele FTSE 100 cu 1,66%, indicele spaniol IBEX 35 cu 1,27%, în timp ce Stoxx 600 înregistrează o scădere de 1,77%, la momentul transmiterii ştirii.

Indicele BET este în scădere cu 1,43%.


 

UPDATE ora 14:00. Indicele BET este pe minus cu 1,39%, în timp ce indicii BET-Fi şi BET-NG au scăzut cu 1,43, respectiv 1,85%. 

În Europa, indicele FTSE 100 al bursei de la Londra a scăzut cu 1,82%, în timp ce DAX al bursei din Germania a înregistrat un declin de 1,47%, iar CAC 40 din Paris de 1,79%. Indicele european Stoxx 600 a scăzut cu 1,92%. 

 


Pieţele europene, inclusiv Bursa de la Bucureşti, au deschis în scădere, pe fondul deprecierilor bursiere din Statele Unite şi Asia, dar şi al disputelor comerciale şi al andamentului titlurilor de stat. 

La Bucureşti, la ora transmiterii ştirii, indicele BET înregistra o scădere de 1,48%, toţi ceilalţi indici bursieri fiind pe roşu. Din cele 15 companii incluse în indicele BET, doar Fondul Proprietatea avea o creştere de 0,22%, restul înregistrând scăderi de 0,8% - 2,82%.

La Londra, indicele FTSE 100 a scăzut la 7.030 de puncte, cu 1,6%. La Paris, CAC 40 scade cu 1,2%, la 5.124 puncte, iar la Frankfut indicele DAX a scăzut cu 0,9%.

FTSE 100 şi CAC 40 au scăzut la cele mai reduse niveluri din aprilie, în timp ce DAX are cea mai rredusă valoare din februarie 2017.

Experţii au anunţat, în ultimul an, că este posibilă a cădere majoră a burselor, notează BBC. Aşteptările lor erau evidente, multe dintre pieţe situându-se la niveluri maxime din toate timpurile, în special în SUA, unde piaţa creşte de 10 ani.


Pieţele asiatice au deschis şedinţa de joi în scădere, influenţate de Wall Street, care a închis şedinţa de miercuri la cel mai scăzut nivel din februarie.

Indicele japonez Nikkei a scăzut cu 3,9%, cea mai mare cădere din martie, iar indicele chinez Shanghai Composite a ajuns la cea mai redusă valoare din 2014, cu 3,9% mai puţin. In Coreea de Sud indicatorul Kospi a pierdut 3,4%, iar indicele australian S&P/ASX 200 a scăzut cu 2,4%.

Piaţa americană a suferit o cădere puternică la închiderea de miercuri, generată de temerile legate de inflaţie, tensiuni comerciale, randamentele titlurilor de stat şi evoluţia dobânzilor, astfel încât indicele S&P a căzut cu 3,29%, cea mai mare depreciere din februarie.

„Este, probabil, începutul unei corecţii”, spune Oliver Pursche, vicepreşedinte şi strateg şef la Bruderman Asset Management în New York.

Cea mai mare cădere au suferit-o companiile din tehnologie, indicele S&P tehnologic înregistrând o depreciere de 4,77%, cea mai mare din 2011.

Preşedintele Donald Trump, care a marcat prin mesaje pe Twitter ascensiunea fulminanată a pieţelor din acest an, a învinovăţit Rezerva Federală – Fed şi creşterea dobânzilor. „Este o corecţie pe care o aşteptăm de mult timp, dar chiar nu sunt de acord cu ceea ce Fed face”, a spus Trump reporterilor înaintea unei întâlniri politice în Pennsylvania.

Bursa americană se află în cea mai îndelungată perioadă de creştere pe care a avut-o vreodată, începută în martie 2009. De atunci indicele S&P a crescut de patru ori, ceeac e face ca mulţi investitori să se întrebe când se va sfârşi această cursă.