Autoritatea de restituire a proprietăţilor are nevoie de 9,5 ani pentru a soluţiona dosarele depuse şi este criticată pentru ritmul extrem de lent în care finalizează dosarele

Ziarul Financiar 12.10.2018

Cu o medie de 308 dosare soluţionate lunar, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor va avea nevoie de încă nouă ani şi jumătate până la soluţionarea tuturor celor 63.107 dosare de restituire înregistrate până în prezent, arată un comunicat al Asociaţiei pentru Proprietate Privată. 

Asociaţia apreciază că ANRP finalizează dosarele într-un ritm extrem de lent, şi că instituţiile statului au depăşit nejustificat orice termen rezonabil pentru soluţionarea cererilor de despăgubiri.

„Deşi susţine că analizează lunar câte 700 de dosare constituite în temeiul Legii nr. 10/2001, ANRP finalizează în medie puţin peste 300 de dosare/lună...Dacă persoanele îndreptăţite nu au respectat anumite termene prevăzute de lege sancţiunea a fost imediată. Dacă nu au depus notificarea la timp, nu au completat dosarul sau nu au formulat contestaţie in 30 de zile au pierdut dreptul de a mai obţine despagubiri. Pentru autorităţile statului care au depăşit absolut toate termenele reglementate de legile reparatorii nu s-a prevazut însă niciun fel de sancţiune!”, arată comunicatul.

Asociaţia mai arată că din totalul celor 2.777 decizii emise de la începutul anului în dosarele constituite în temeiul Legii nr. 10/2001, un sfert au fost decizii de invalidare, iar în dosarele de fond funciar 38% au fost decizii de invalidare. „Cu alte cuvinte, deşi autorităţile locale şi Prefecturile au considerat, în baza actelor depuse la dosar, că sunt îndeplinite condiţiile pentru acordarea măsurilor reparatorii pentru imobilele preluate abuziv, ANRP, reanalizând dosarele, a stabilit că respectivele persoane nu au niciun drept să primească despăgubiri. Dacă aceste persoane nu contestă în instanţă decizia Autoritaţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor în 30 de zile au pierdut orice drept”, arată comunicatul.