Cererea de export ţine bine pe picioare industria, care creşte peste avansul PIB

Autor: Iulian Anghel 15.10.2018

♦ Producţia industrială a crescut în primele opt luni din an cu 4,5%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, un ritm mult mai redus faţă de primele opt luni din 2017, dar în concordanţă cu evoluţia economiei, care va înregistra în acest an, potrivit economiştilor, o creştere spre 4%.

 



Potrivit datelor INS pe primele opt luni, industria prelucrătoare, care realizează majoritatea exporturilor industriale, a crescut cu 5,5%, an/an, în vreme ce industria extractivă a avansat cu 1,9%, iar industria de furnizare de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 0,4%.

Comisia Naţională de Prognoză (CNP) vede în acest an o creştere a industriei de 5,7%, însă datele sunt din iulie când nu se cunoştea evoluţia PIB în S1 care a consemnat o creştere economică de 4%, faţă de prognoza CNP de 5,5%. Va fi interesant de văzut dacă prognoza de toamnă a CNP va modifica ţinta de creştere economică - pentru că, dacă o va face, guvernul va fi obligat să-şi revizuiască planificarea bugetară.

Economiştii privesc cu rezervă aceste cifre. Datele pentru trimestrul al treilea dezamăgesc, anticipează eco­nomistul-şef al ING Bank Ciprian Dascălu. „După o încetinire accentuată a vânzărilor cu amănuntul, producţia industrială indică o contracţie pentru sector în al treilea trimestru“, arată el într-un raport către investitori. El analizează însă evoluţia de la o lună la alta (pentru care economiştii folosesc cifrele ajustate, spre deosebire de comparaţia an/an când folosesc, îndeobşte, cifrele brute), observând că, pe aceste date ajustate, în funcţie de zilele lucrătoare, creşterea producţiei industriale a scăzut la 3,9% faţă de luna anterioară, când a fost înregistrată o creştere de 5,4%. Încetinirea a fost mai puţin pronunţată pentru industria prelucrătoare, care a scăzut însă şi ea la 4,5% faţă de 5,1% în iulie.

Dascălu anticipează însă o revenire a producţiei în viitor, pe măsura îmbunătăţirii creşterii cererii la export.

Institutul Naţional de Statistică a reconfirmat săptămâna trecută con­tribuţia importantă a industriei la creşterea de 4% a PIB. 1% din această creştere a fost adusă de industrie care are o contribuţie la PIB de 23-24% în ultimii zece ani.

La nivel euro­pean, în august producţia in­dustrială a crescut, an/an, cu 1,2%, potrivit Eurostat, oficiul de statistică al UE, care foloseşte datele ajustate. România este pe locul al şaptelea în acest clasament (3,6% creştere) şi este foarte interesant clasamentul pentru că între primii clasaţi sunt ţările Estului care execută, de fapt, comenzi pentru economiile puternice. Acest lucru arată că teama de o nouă criză este, cel puţin deo­cam­dată, departe, ceea ce ajută puternic economiile mai fragile, dependente de comenzile industriilor puternice.

Statele membre ale UE care au înregistrat în august cele mai mari creşteri anuale ale producţiei indus­triale sunt: Irlanda (plus 15,%), Slovenia (plus 7%), Letonia (plus 6,4%), Esto­nia (plus 5,6%), Polonia (plus 5%), Ungaria (plus 4,5%) şi România (plus 3,6%).

La nivel european, în august producţia industrială a crescut, an/an, cu 1,2%, potrivit Eurostat, oficiul de statistică al UE. România este pe locul al şaptelea în acest clasament (3,6% creştere) şi este foarte interesant clasamentul pentru că între primii clasaţi sunt ţările Estului care execută, de fapt, comenzi pentru economiile puternice. Acest lucru arată că teama de o nouă criză este, cel puţin deocamdată, departe, ceea ce ajută puternic economiile mai fragile, dependente de comenzile industriilor puternice.