Patria Bank vinde un nou pachet de credite neperformante, după ce a scăpat de „împrumuturi rele“ de 245 mil.lei

Autor: Cristina Bellu 18.10.2018

Patria Bank, instituţie de credit deţinută de fondul de investiţii Axxess Capital controlat de Horia Manda, urmează să vândă o nouă tranşă de credite neperformate (non-performing loans - NPL), după ce recent banca a reuşit să scape de un pachet de NPL-uri în valoare totală de 245 mil. lei.

„În premieră pentru istoria sa recentă şi în linie cu planul de afaceri pentru acest an, Patria Bank a finalizat vânzarea unei prime tranşe de credite neperformante şi se află în proces de vânzare a unei noi tranşe. Asistenţa şi expertiza echipelor Deloitte România şi Reff şi Asociaţii au o contribuţie importantă la succesul acestor tranzacţii, ce vizează îmbunătăţirea performanţei financiare a băncii pe termen scurt în parcursul recent către o creştere profitabilă“, spune Daniela Iliescu, membru al CA al Patria Bank.

În procesul de vânzare a pachetului de NPL-uri de 245 mil. lei către InvestCapital LTD, companie membră a grupului polonez Kruk, instituţia financiară a fost asistată de Deloitte România şi Reff şi Asociaţii, unii dintre cei mai activi consultanţi din România pe piaţa creditelor neperformante.

„Sperăm ca acest proiect să fie semnalul unui nou început într-o piaţă care a stagnat în ultimul an şi care necesită o adaptare la schimbările legislative cu impact semnificativ. Este important să ne aliniem tendinţelor europene, având în vedere un cadru de reglementare armonizat care să ofere posibilitatea menţinerii unui sistem financiar sănătos“, a spus Radu Dumitrescu, partener servicii suport în tranzacţii la Deloitte România.

Echipa Deloitte România a asigurat servicii complete de asistenţă pentru structurarea tranzacţiei, pregătirea bazelor de date, planificarea şi coordonarea procesului de vânzare. Patria Bank a înregistrat o pierdere de 23,3 mil. lei în S1/2018, în scădere cu circa 11% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi în linie cu nivelul bugetat.

În 2017 Patria Bank s-a clasat pe locul 20 în topul din sistemul bancar cu o cotă de piaţă de circa 0,9% în funcţie de active.