Galaţiul se pregăteşte pentru noul proprietar: CEO-ul grupului britanico-indian Liberty Steel UK este aşteptat săptămâna viitoare în România pentru discuţii cruciale legate de preluarea combinatului Sidex

Autor: Răzvan Botea 19.10.2018

CEO-ul Liberty Steel UK, companie din domeniul siderurgic care face parte din grupul Liberty House controlat de indianul Sanjeev Gupta, va vizita România săptămâna viitoare pentru discuţii legate de preluarea combinatului siderurgic Sidex Galaţi.

Acesta va vizita Galaţiul pentru discuţii legate inclusiv de numărul de angajaţi.

Grupul britanic Liberty, parte a alianţei mondiale GFG aparţinând omului de afaceri Sanjeev Gupta, a anunţat săptămâna trecută că a ajuns la un acord con­di­ţionat pentru cumpărarea a patru combinate siderurgice din Europa: din Cehia, Skopie, Italia şi Sidex Galaţi.

Indianul Lakshmi Mittal, care a preluat com­binatul siderurgic Sidex Galaţi în 2001 şi acum trebuie să-l vândă pentru a satisface rigo­ri­le legislaţiei concurenţei din Uniunea Euro­pea­nă, lasă Sidexul la o producţie de oţel anua­lă la jumătate şi cu numai un singur furnal func­ţio­nal din cele cinci pe care le avea la privatizare.

Una dintre cele mai mari lovituri pe care le-a primit combinatul de la Galaţi a fost închiderea cocseriei, în 2009, pe fondul cererii scăzute cauzate de criza financiară. Acest lucru a limitat capacitatea de producţie anuală la 2 mil. de tone de oţel, în condiţiile în care este nevoie de import de cocs de la unitatea ArcelorMittal din Polonia.

Cine este Sanjeev Gupta

„E un om cu vechime în domeniul meta­lur­giei, cred ca se va descurca cu treaba asta (lip­sa cocseriei – n. red.). Nu are cocserie, da, şi cel mai probabil va continua relaţiile cu po­lo­nezii, sau ar mai fi şi varianta importului din Ucraina. Este destul de greu să investeşti 150 de mi­lioa­ne de euro într-o cocserie nouă din bani proprii, în condiţiile în care finan­ţa­rea se ob­ţine greu în industria metalurgică“, a mai spus Petru Ianc.

Sanjeev Kumar Gupta, om de afaceri cu origini indiene, este fondatorul şi preşedintele executiv al companiei Liberty House, care a avut în 2017 o cifră de afaceri de aproape 15 mld. de dolari. Acesta mai conduce de asemenea GFG (Grupta Family Group), cu peste 14.000 de angajaţi în întreaga lume.

Gupta a mai avut contact cu mediul de business românesc. Transdanube Industries, companie care este deţinută prin offshore-ul Cobrom Investments Limited înregistrat în Cipru de familia indiană Gupta (fraţii Raj, Sanjeev şi Alok), anunţa în 2010 că va începe construcţia unei oţelării cu o capacitate de producţie de 500.000 de tone anual în 2011 în Olteniţa, investiţia totală însumând circa 150 mil. euro.

Afacerile fraţiilor Gupta în România au început în 1999, când au înfiinţat compania care se ocupa de intermedieri de mărfuri Transdanube Commodities.

Compania Liberty House, care aşteaptă acum aprobarea Uniunii Europene pentru achiziţia Sidex, a fost fondată în 1992 de către Sanjeev Gupta, potrivit site-ului Liberty House, şi are sedii în Londra, Singapore, Dubai şi Hong Kong. În 2017, compania a achiziţionat divizia de fabricare a oţelului a companiei Tata Steel Europe din mai multe zone din Marea Britanie. Tot în 2017, Liberty House cumpăra Arrium, companie austra­liană din industria metalurgică.

ArcelorMittal Galaţi, cel mai mare combinat siderurgic din ţară, a depăşit anul trecut pragul de afaceri de 4,6 miliarde de lei (un miliard de euro), faţă de un nivel de 3,4 miliarde de lei raportat în anul anterior, arată datele de la Ministerul de Finanţe. Deşi a reuşit să îşi crească cifra de afaceri cu circa 38%, combinatul din Galaţi a rămas tot pe pierderi anul trecut, însă mult mai mici decât cele din 2016. Compania a avut  pierderi de 153 milioane de lei anul trecut, faţă de 271 de milioane de lei în anul anterior, arată aceeaşi sursă.

Combinatul de la Galaţi este strategic nu numai pentru România, ci pentru toată Uniunea Europeană, fiind cel mai mare producător de oţel aflat la graniţa cu spaţiul ex-sovietic.

Într-o situaţie de forţă majoră mi­litară, producţia de oţel devine strategică. Miza nu este numai producţia de oţel a Sidex de 2 milioane de tone sau cei 5.600 de an­gajaţi, ci un întreg ecosistem al producţiei siderurgice pe verticală şi orizontală, cu sute de mii de angajaţi şi zeci de miliarde de euro cifră de afaceri pentru toate companiile integrate în acest sistem.

ArcelorMittal este lider mondial în in­dustria oţelului şi activităţi miniere, cu prezenţă în 60 de ţări şi amprentă industrială în 19 ţări. În 2017 ArcelorMittal a înregistrat o cifră de afaceri de 68,7 miliarde de dolari  şi o producţie de oţel de 93,1 milioane de tone.

Grupul Liberty furnizează oţel pentru industria auto, şi alte industrii, din SUA. Adăugarea acestor combinate siderurgice depăşeşte dublul capacităţii de producţie de oţel la nivel global a grupului Liberty, care deja deţine o poziţie puternică în Regatul Unit, în calitate de furnizor de oţel şi aluminiu în industria auto, aviaţie şi în sectoare de inginerie specializate precum şi în Australia ca furnizor de oţel pentru construcţii şi infrastructură, potrivit oficialilor companiei.

Grupul Liberty face parte din Alianţa GFG, un grup mondial de întreprinderi din industria energetică, minieră, metalurgică, inginerie, logistică si servicii financiare, cu sediul la Londra, cu centre suplimentare în Dubai, Hong Kong, Singapore, Sydney, Paris şi New York şi o prezentă în aproximativ 30 de ţări la nivel mondial.