Investitorii se îndepărtează de Arabia Saudită: Bursa arabilor pierde peste 1,1 miliarde de dolari pe fondul tensiunilor dintre Riyadh şi Washington

Autor: Alex Ciutacu 22.10.2018

Investitorii au vândut în total acţiuni saudite în valoare de circa 1,1 miliarde de dolari în perioada 13-18 octombrie, potrivit datelor citate de Reuters.

Acesta reprezintă cea mai mare vânzare masivă din piaţa saudită de când această bursă a fost deschisă şi pentru investitori străini, la mijlocul anului 2015.

Vânzările masive au fost înregistrate în contextul unei săptămâni în care relaţiile guvernului saudit cu guvernele altor ţări se deteriorează după dispariţia jurnalistului Jamal Khashoggi.

Riyadh-ul a anunţat sâmbătă că jurnalistul Khashoggi a murit în cadrul unei lupte ce s-a desfăşurat în consulatul din Istanbul, aceasta fiind pentru prima dată când guvernul saudit recunoaşte moartea acestuia, după două săptămâni în care a negat că ar fi fost implicat în dispariţia lui.

Datele de la bursă arată că investitorii au vândut active în valoare totală de 1,1 miliarde de dolari şi au cumpărat doar de 200 de milioane de dolari.

„Piaţa a început să evalueze activele într-un context fundamental diferit al relaţiei dintre Arabia Saudită şi Statele Unite”, spune Jaap Meijer, şeful diviziei de cercetare a pieţei de capital în cadrul Arqaam Capital. „Credem că SUA va păstra Arabia Saudită drept un aliat apropiat ţinând cont, printre altele, de importanţa regatului în regiunea Orientului Mijlociu şi de faptul că saudiţii produc 10% din rezerva petrolieră a lumii”.

Steve Mnuchin, secretarul trezoreriei din SUA, a declarat duminică că explicaţiile guvernului saudit cu privire la dispariţia lui Jamal Khashoggi a fost „un prim pas bun, dar nu îndestulător”, adăugând că discuţiile cu privire la eventuale sancţiuni sunt premature.