Ministerul de Finanţe a atras astăzi 690 mil.lei de la bănci, într-o emisiune de obligaţiuni la care cererea a depăşit un miliard de lei

Autor: Roxana Rosu 22.10.2018

Ministerul de Finanţe a atras  astăzi 690 milioane lei de la bănci, într-o emisiune de obligaţiuni de 500 milioane lei, suprasubscrisă, pentru care cererea totală s-a ridicat la 1,062 miliarde lei.

Obligaţiunile au scadenţa în 2024 şi o dobândă de 4,82% pe an.

Redeschiderea emisiunii a generat o cerere totală de 1,062 miliarde lei, din care băncile au licitat în nume şi cont propriu 866 milioane lei, iar ofertele necompetitive s-au ridicat la 196 milioane lei.

Din suma totală adjudecată, băncile au acordat 565 milioane lei. Randament până la maturitate aferent preţului mediu de adjudecare a fost de  4,82%.

Ministerul de Finanţe mai are programată o licitaţie pentru obligaţiuni joi, tot în valoare de 500 milioane lei, cu o scandenţă reziduală de 3,4 ani.

Potrivit analiştilor Unicredit Bank, lichiditatea interbancară se află la un nivel redus în prezent, după ce statul a atras în octombrie peste 3,9 miliarde lei din piaţă, un nivel peste aşteptările iniţiale.

Emisiunile lansate de Ministerul de Finanţe s-au bucurat de interes  consistent din partea pieţei săptămânile trecute, iar stabilizarea randamentelor la un nivel ridicat ar putea susţine cererea şi în licitaţiile următoare. Totuşi, atitudinea prudentă a pieţei cu privire la lichiditate şi incertitudinile de dinaintea şedinţei Băncii Centrale Europene ar putea tempera cererea viitoare.