Peste 150 de firme de IT, mobilier sau agro-alimentare din Cluj reclamă lipsa predictibilităţii economice şi fiscale

Autori: Vasile Magradean , Mediafax 22.10.2018

Peste 150 de firme din Regiunea de Nord-Vest care activează în industriile IT, mobilier şi agro-alimentară, reunite în cadrul unor clustere de profil, reclamă lipsa de predictibilitate economică şi fiscală. Reprezentanţii firmelor vor măsuri pentru a nu le mai fi afectate afacerile.

Managerul Agro Transilvania Cluster, Felix Arion, a declarat, luni, la lansarea unui proiect european care îşi propune formularea de politici publice, că situaţia existentă nu permite firmelor româneşti să se bată de la egal la egal cu firmele similare din Europa.

„Firmele din industriile IT, mobilier şi agro-alimentară din Regiunea de Nord-Vest, reunite în cadrul unor clustere, au identificat mai multe probleme cu care se confruntă, cea mai stringentă fiind lipsa de predictibilitate în ceea ce priveşte politica economică a României şi desele schimbări produse în Codul Fiscal şi care afectează activitatea atât din punct de vedere economic cât şi politicilor sociale. Avem mari probleme în a ne crea strategii coerente pe o perioadă de 5 – 10 ani, astfel încât să atragem finanţări serioase, deoarece nu facem decât să răspundem modificărilor dese şi să încercăm să ne adaptăm la legislaţia românească. Situaţia nu ne permite să ne batem de la egal la egal cu partenerii europeni şi cerem Guvernului, decidenţilor politici, să reglementeze cadrul economic şi fiscal astfel încât să fie predictibil pe o perioadă mai mare de timp”, a spus Arion.

Potrivit acestuia, o strategie coerentă, asumată pe o perioadă mai lungă de timp, este în avantajul tuturor, a societăţii româneşti, nu doar a mediului economic.

Ciprian Morcan, manager Cluster Mobilier Transilvan, a declarat, la rândul său, că este nevoie de un cadru organizat care să preia problemele ompaniilor pentru a le prezenta instituţiilor locale, regionale sau naţionale în vederea rezolvării lor.

„În perioada următoare vom avea consultări la Cluj-Napoca, Oradea şi Baia Mare cu membrii clusterelor pe care le reprezentăm şi vom colecta propuneri şi idei pe care vom înainta mai departe. Un domeniu care ne interesează este cel al materialelor noi, care sunt folosite ca şi substituent al materialelor clasice din industria mobilei. Mobila nu este făcută doar din lemn masiv, ci se foloseşte şi metal, sticlă sau materiale compozite, astfel că încurajăm companiile să găsească alternative la materialele clasice. Cerem decidenţilor politici să răspundă la nevoile punctuale ale companiilor”, a explicat Morcan.

La Cluj-Napoca s-a lansat, luni, proiectul cu finanţare europeană „România Inteligentă”, prin care Cluster Mobilier Transilvan, Agro Transilvania Cluster şi iT Tech Cluster by Aries Transilvania vor conlucra pentru dezvoltarea şi introducerea de sisteme şi standarde comune în administraţia publică cu scopul de a optimiza procesele decizionale orientate către cetăţeni şi mediul de afaceri.

Cele trei clustere reunesc peste 150 de firme din Regiunea de Nord-Vest.