Ministerul Sănătăţii sesizează Colegiul Medicilor în cazul copilului care a murit în urma unei operaţii la spitalul Sanador din Bucureşti

Autor: Georgiana Mihalache 23.10.2018

Ministerul Sănătăţii a decis să sesizeze Colegiul Medicilor din România, care trebuie să verifice conduita terapeutică în cazul spitalului privat Sanador din Bucureşti, în care un copil de un an şi opt luni a murit în urma unei operaţii de hernie inghinală, după cum au spus reprezentanţii ministerului.

Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti a realizat un raport preliminar la Sanador, la solicitarea Ministerului Sănătăţii, pentru a verifica procedurile igienico-sanitare, iar concluzia a fost că procedurile au fost respectate, după cum au mai transmis reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

„DSP a trimis Corpul de Control acolo privind modul în care s-au respectat procedurile. Există un raport preliminar. Protocoalele şi procedurile sunt comune atât spitalelor publice, cât şi spitalelor private. Nu există nicio diferenţă. Nu cunosc datele problemei, ce s-a întâmplat. Există un protocol operator, există un protocol postoperator. Sunt lucruri standard. Nu este o problemă generală. Nu putem generaliza. Trebuie să vedem ce s-a întâmplat acolo. (...) Ministerul Sănătăţii poate sesiza Parchetul şi Colegiul Medicilor“, a spus ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, citată de Mediafax.

Reprezentanţii Sanador au precizat că, fiind vorba de un deces din cauze neştiute, nu vor face declaraţii.

Starea copilului care a fost internat la Spitalul Sanador din Capitală pentru o operaţie de hernie inghinală în weekendul trecut a început să se înrăutăţească la scurt timp după ce a ieşit din operaţie. Deşi se aflau într-un spital, părinţii copilului au chemat serviciul public de ambulanţă, SMURD, pentru a prelua copilul, mai informează Mediafax, însă manevrele de resuscitare nu au dat rezultat, iar copilul a decedat.

Sanador este al patrulea cel mai mare spital după cifra de afaceri din piaţa de servicii medicale private din România, cu afaceri de 289 de milioane de lei în 2017.

Reacţia spitalului Sanador:

„În completarea informării comunicate anterior şi având în vedere fluxul materialelor prezentate de către dvs., vă comunicăm următoarele:
• conform documentaţiei medicale avute la dispoziţie precum şi declaraţiilor medicilor implicaţi, rezultă că au fost respectate întocmai toate procedurile şi protocoalele medico-chirurgicale aferente afecţiunilor respective şi simptomatologiei ulterioare intervenţiei chirurgicale;
• menţionăm încă o data că este vorba despre un deces din cauze necunoscute, iar până la finalizarea de către INML a expertizei medico-legale, care va stabili cauzele decesului, este inadmisibilă insinuarea existenţei unei culpe în sarcina Spitalului Clinic SANADOR;
• prin reportajele transmise dezinformaţi publicul, pacienţii noştri şi personalul medical al Spitalului Clinic SANADOR, comunicând opiniei publice informaţii defăimătoare şi existenţa unei culpe a spitalului prin specularea stărilor emoţionale a celor direct implicaţi;
• difuzarea unor materiale cu referire directă la Spitalul Clinic SANADOR prin care se induce ideea vinovăţiei acestuia, fără existenţa unor mijloace probante şi în lipsa expertizei INML care să stabilească în mod obiectiv cauzele decesului, încalcă grav regulile deontologiei profesionale a activităţii de jurnalism şi obligaţia de informare corectă a telespectatorilor dvs.
În consecinţă, vă solicităm să vă abţineţi de la difuzarea unor informaţii false şi defăimătoare, directe sau indirecte, referitoare la Spitalul Clinic SANADOR sau stabilirea existenţei unei culpe în sarcina acestuia, unitatea noastră urmând a întreprinde toate măsurile necesare către toate autorităţile competente în vederea tragerii la răspundere precum şi acoperirea tuturor prejudiciilor cauzate.”