Unul dintre cele mai mare fonduri de investiţii din China crede că pieţele şi-au atins potenţialul maxim: China Everbright îşi retrage banii din 30 de companii. „Trebuie să ne pregătim pentru următoarea rundă de crize financiare şi prăbuşiri”

Autor: Alex Ciutacu 23.10.2018

China Everbright, fondul de investiţii deţinut de stat care gestionează active de circa 18 miliarde de dolari, anunţă că se pregăteşte să îşi vândă acţiunile în circa 30 de companii, pe fondul estimărilor potrivit cărora evaluările bursiere şi-au atins potenţialul maxim la nivel global, potrivit Bloomberg.

Sunt între 20 şi 30 de companii în portofoliul global al China Everbright care vor fi eliminate după ce au trecut de etapa de IPO, spune Chen Shuang, CEO al fondului în cadrul unui interviu pentru publicaţia americană.

Cu toate acestea, el nu a specificat exact ce acţiuni vor fi vândute, dar spune că plănuieşte să execute mutarea „cât de curând posibil”.

„Vom elimina mai multe active din portofoliu şi vom fi foarte prudenţi cu privire la noile investiţii”, spune Chen. „Pieţele globale, inclusiv cea din SUA, şi-au atins maximul. Trebuie să ne pregătim pentru următoarea rundă de crize financiare şi prăbuşiri”.

Everbright, care a investit în peste 300 de companii la nivel global, se alătură valului de pesimism care a sfâşiat pieţele în ultima perioadă. Indicele MSCI Asia Pacific intră într-un ciclu de creştere lentă în contextul tensiunilor geopolitice, îndepărtând chiar şi optimismul care planează asupra acţiunilor de pe piaţa americană şi indicând o posibilă încetinire a creşterii economice globale.

Chen a mai adăugat că Everbright a strâns mai mult capital peste hotare, după ce a devenit „foarte dificil” să strângi în China. Noua legislaţie cu privire la industria de asset management a încetinit ritmul în care fondurile de investiţii strâng capital, la 8% pentru anul acesta, de la o rată anuală de 20% în ultimii cinci ani. „Majoritatea fondurilor noastre noi vin de peste hotare”, spune el.