AAF: Fondurile de asset management au investit 12,6 miliarde de lei în companiile româneşti

Autor: Alina Botezatu 23.10.2018

Fondurile de asset management au investiţii în valoare de peste 12,6 miliarde de lei în companiile româneşti, potrivit datelor prezentate marţi de Asociaţia Administratorilor de Fonduri din România (AAF).

„Fondurile de investiţii reprezintă unul din cei mai mari investitori din economia locală. Cumulat, investim peste 11 miliarde de lei în capitalul companiilor româneşti şi le finanţăm prin obligaţiuni deţinute cu încă 1,6 miliarde de lei. Ne dorim să fim cât mai prezenţi în viaţa companiilor locale, să finanţăm companiile în toate stadiile lor de dezvoltare, din păcate, însă numărul ofertelor este încă unul redus în piaţa locală, astfel încât încă 5,5 miliarde de lei le investim în companii din afara graniţelor României prin obligaţiuni corporative”, a declarat Mihai Purcărea, CEO al BRD Asset Management.

Aurel Bernat, directorul general al BT Asset Management, susţine că, în prezent, în România, există peste 2.000 de locaţii fizice unde se pot efectua operaţiuni de subscriere sau retrageri din fondurile de investiţii.

„Dacă punem la socoteală şi mobile banking-ul principalilor jucători bancari sau aplicaţiile dedicate oferite de diverşi administratori, putem concluziona că efectuarea unei investiţii este extrem de facilă”, a mai spus Bernat.

Dintre toate instrumentele disponibile pentru piaţa de capital din România, fondurile de tip multi-asset şi de tip liquid alternatives înregistrează cele mai mari vânzări în ultima perioadă, conform AAF.

„Până la jumătatea anului 2018, vânzările nete de fonduri de investiţii de tip cross border, la nivel global au totalizat 198 de miliarde de euro, dintre care Europa 108 miliarde de euro. În Europa, după un an record în 2017, vânzările nete de fonduri de obligaţiuni au devenit negative de la începutul anului 2018. Fluxurile de capital în fondurile de acţiuni au încetinit semnificativ în trimestrul doi, în timp ce fondurile de tip multi-asset şi de tip liquid alternatives rămân principalul generator de vânzări”, a susţinut Ioan Gheorghiu, Sales Director al Amundi Asset Management.

Radu Hanga, preşedintele AAF, susţine că randamentele fondurilor de investiţii din ultimii ani arată că acestea sunt o alternativă bună de economisire pentru persoanele care au un orizont de plasament pe termen mediu şi lung.

„Oferta de fonduri de investiţii prezentă pe piaţa românească este una bine diversificată, cu produse potrivite atât pentru românii care doresc plasamente mai conservatoare (fonduri monetare sau de obligaţiuni), cât şi pentru cei care au o abordare mai agresivă (fonduri diversificate sau de acţiuni), cu expunere pe piaţa românească, dar şi pe pieţele globale”, a adăugat Hanga.

Horia Gustă, Director General SAI Certinvest, a spus că îi încurajează pe investitori să manifeste interes şi să urmărească evoluţia emitenţilor listaţi la Bursa de Valori Bucureşti, deoarece principalii indici arată evoluţii pozitive de la începutul anului. „Prin urmare, investiţia în principalii indici bursieri poate reprezenta o soluţie de diversificare cu potenţial interesant”, a mai spus Gustă.

Milan Pruşan, Managing Director al NN Investment Partners, susţine că disciplina reprezintă factorul principal pentru investiţiile de succes pe termen lung.

„Fie că investim sume considerabile la un anumit moment dat, fie că alegem să investim sume mai mici, într-un mod recurent, în fiecare lună sau trimestru, este important să reţinem că investiţiile pe termen lung au şanse semnificative de a genera randamente satisfăcătoare. A urmări evoluţia pieţelor financiare pe termen scurt reprezintă un comportament investiţional ce necesită multă atenţie şi presupune decizii luate extrem de rapid, iar, de cele mai multe ori, factorul emoţional conduce spre o experienţă investiţională nefericită, mai ales în momente de volatilitate ridicată”, a mai afirmat Pruşan.

Asociaţia Administratorilor de Fonduri reuneşte operatorii din industria Organismelor de Plasament Colectiv (O.P.C) din România, având 28 de membri: 18 societăţi de administrare a investiţiilor (SAI), cinci Societăţi de Investiţii Financiare (AFIA), Fondul Proprietatea şi patru bănci depozitare. Din 2009, AAF a devenit membru cu drepturi depline în cadrul European Fund and Asset Management Association (EFAMA).