Creditarea are o creştere medie anuală de 6% după nouă luni. Împrumuturile în lei urcă cu 15%

Autor: Claudia Medrega 24.10.2018

Creditarea privată totală pentru populaţie şi companii a ajuns în luna septembrie la un ritm anual de creştere de 6,3%, mai temperat atât faţă de avansul din lunile de vară, cât şi com­parativ cu cel din septembrie 2017.

Ritmul anual de creş­tere al împrumutu­rilor era în sep­tem­brie 2017 de 7,3%, cel mai alert din ultimii nouă ani.

Ascensiunea împru­mu­tu­rilor în lei impulsio­nea­ză creşterea creditării pri­vate, în timp ce cre­ditele în valută sunt tot în declin, dar mai temperat.

Septembrie a fost a no­ua lună consecutivă din 2018 în care soldul finan­ţărilor a înre­gis­trat creşteri de peste 6% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2017. În ianuarie, aprilie şi iunie 2018 ritmul de creş­tere al creditării private a prins vi­te­ză până la 6,8%. Cu toate că BNR a reluat în prima parte a acestui an ci­clul de înăsprire a politicii mo­netare, iar dobânzile pe piaţa inter­ban­cară sunt în creştere, climatul a rămas deocam­dată favorabil accesării cre­ditelor, soldul total al împrumu­turilor urcând la un vârf de 247,6 mld. lei.

Cumulat, pe par­cur­sul primelor nouă luni din 2018, creditul ne­gu­vernamental s-a ma­jorat cu un ritm mediu anual de 6,5%, datorită ma­jorării componentei în lei cu 15,3% an/an, în timp ce împrumuturile în valută au scăzut cu 6,5% faţă de nouă luni din 2017.

Unii analişti anticipează pentru anii următori încetinirea ascensiunii creditării.