ATENŢIE dacă staţi în chirie sau v-aţi pus apartamentul la închiriat. ANAF vrea să schimbe regulile jocului

Ziarul Financiar 24.10.2018

Agenţia Natională de Administrare Fiscală spune dezbaterii publice, la rubrica Transparenţă decizională, proiectul de ordin al preşedintelui ANAF privind procedura de înregistrare a contractelor de locaţiune la organul fiscal central competent, informează autoritatea.

Proiectul mai prezintă şi modelului şi conţinutului formularului "Cerere de înregistrare a contractelor de locaţiune".

Rezervă-ţi locul la Forumul de Francize din 1 Noiembrie şi pleacă acasă cu o idee de business de milioane!

Conform prevederilor Codului civil, contractele de locaţiune încheiate prin înscris sub semnătură privată, care au fost înregistrate la organele fiscale, constituie titluri executorii pentru plata chiriei la termenele şi în modalităţile stabilite în contract sau, în lipsa acestora, prin lege.

Pentru aplicarea acestor prevederi a fost emis Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr.1985/2012, prin care a fost aprobată procedura de înregistrare a contractelor de locaţiune la organul fiscal central.

Pentru persoanele fizice, care aveau calitatea de locator, procedura avea în vedere şi prevederile Codului fiscal care, până la data de 23.03.2018, instituia obligaţia persoanelor fizice, care obţineau venituri din cedarea folosinţei bunurilor, de a înregistra contractul încheiat între părţi la organul fiscal central.

Prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.18/2018 privind adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, a fost eliminată din Codul fiscal obligaţia persoanei fizice care obţine venituri din cedarea folosinţei bunurilor de a înregistra contractele la organulfiscal central competent.

Ca urmare, este necesară actualizarea procedurii de înregistrare a contractelor de locaţiune la organul fiscal central competent.