Cu ce s-a prezentat PSD la consultările de la Cotroceni: Delegaţia PSD, în frunte cu Liviu Dragnea, a prezentat un document care prevede stoparea abuzurilor în justiţie

Autori: Petriana Condrut , Mediafax 24.10.2018

Delegaţia PSD, în frunte cu Liviu Dragnea, a mers la Cotroceni cu un document ce prevede 10 puncte legate de statul de drept, printre acestea fiind stoparea abuzurilor, garantarea independenţei judecătorilor şi răspunderea magistraţilor pentru reaua-credinţă.

Documentul prevede:

10 Principii pentru independenţa reală a Justiţiei şi respectarea statului de drept

1)Respectarea Constituţiei României în litera şi spiritul ei, inclusiv în ceea ce priveşte statutul procurorilor şi judecătorilor

2)Stoparea abuzurilor din justiţie împotriva cetăţenilor şi înlăturarea efectelor produse.

3)Respectarea drepturilor fundamentale ale omului, garantate de Constituţia României şi de tratatele internaţionale, precum dreptul la apărare şi dreptul la un proces echitabil, prezumţia de nevinovăţie, dreptul la viaţă privată şi inviolabilitatea secretului corespondenţei.

4)Garantarea independenţei judecătorilor care înfăptuiesc actul de justiţie – atât faţă de mediul politic, dar şi faţă de orice alte forme de presiune exercitate din partea parchetelor sau din partea serviciilor de informaţii.

5)Garantarea independenţei procurorilor în instrumentarea cauzelor, în acord cu respectarea principiului constituţional al subordonării ierarhice.

6)Răspunderea magistraţilor pentru reaua-credinţă şi grava neglijenţă în îndeplinirea atribuţiilor pe care le au.

7)Lustraţia magistraţilor care au fost colaboratori ai serviciilor de informaţii au pus în aplicare protocoalele secrete prin încălcarea Constituţiei şi a legilor în vigoare.

8)Garantarea independenţei sistemului judiciar faţă de orice imixtiune a serviciilor de informaţii.

9)Principiul celerităţii în instrumentarea şi soluţionarea cauzelor penale şi civile.

10) Principiul meritocraţiei şi al probităţii morale şi profesionale în promovarea magistraţilor în funcţiile superioare din sistemul judiciar.