Bank of America anunţă sfârşitul ciclului de creştere: bursele au parcurs deja 74% din drumul spre bear market

Autor: Alex Ciutacu 25.10.2018

Bank of America Merrill Lynch îşi avertizează clienţii că acest carusel bursier ar putea dura o vreme, chiar şi până în 2021.

Turbulenţele pe pieţele de acţiuni sunt uitate repede de investitori atunci când economiile trec prin cicluri de creştere, însă de data aceasta investitorii ar trebui să se pregătească pentru adevărata perioadă „neagră“, atrag atenţia analiştii de la Bank of America, citaţi de CNN.

Wall Streetul traversează începutul declinului în luna octombrie. Indicele Nasdaq, reprezentativ pentru companiile de tehnologie, înregistrează cea mai slabă lună din ianuarie 2016 şi până în prezent, în timp ce indicele industrial Dow Jones s-a prăbuşit brusc marţi, cu peste 500 de puncte, înainte de a-şi relua creşterea.

Bank of America Merrill Lynch îşi avertizează clienţii că acest carusel bursier ar putea dura o vreme, chiar şi până în 2021.

„Ne aşteptăm la o perioadă lungă de volatilitate“, trans­mite o echipă de strategi ai Bank of America, conduşi de Savita Subra­manian, în cadrul unui studiu publicat săptămâna trecută. Bank of America urmăreşte 19 indicatori care semnalează trecerea înspre bear market (un fenomen în cadrul căruia bursele înregistrează scăderi de 20% sau mai mult – n. red.). Vestea proastă din partea instituţiei este că 14 dintre aceşti 19 indicatori, adică 74%, au ajuns deja în zona „roşie“.

Doi dintre indicatori au trecut în zona bear market la începutul lunii: indicele VIX al volatilităţii a înregistrat o creştere de peste 20%, iar un număr majoritar de americani se aşteaptă ca valoarea acţiunilor să mai crească. Aceşti doi factori pun în lumină două dintre aspectele de bază ce pot determina o piaţă de tip bear.

Haosul recent din piaţă a fost declanşat de o varietate de factori, toţi având la bază aceeaşi premisă, şi anume sfârşitul pieţei de tip bull. Cursa impresionantă înregistrată de pieţele bursiere a început în martie 2009 şi a devenit deja cea mai lungă din istoria Statelor Unite. Mai mult, Wall Streetul s-a confruntat recent cu ameninţarea războiului comercial dintre SUA şi China.

Majorările de tarife de import ameninţă creşterea economică a celor mai mari două economii din lume şi pot eroda marjele de profit record înregistrate de companie.

Majorarea recentă a dobânzilor pentru obligaţiunile de stat cu scadenţă la 10 ani a generat temeri cu privire la costurile ridicate de împrumut şi a amintit Wall Streetului că Rezerva Federală a mai crescut şi în trecut dobânzile mai rapid decât o putea gestiona economia.

Investitorii arată că îşi amintesc de faptul că vremurile bune pentru Ame­rica nu pot dura la nesfârşit. Profiturile scăzute şi estimările re­calculate prezentate recent de companii precum Caterpillar sau 3M i-au îngrijorat pe analişti şi îi determină să concluzioneze că vremea profiturilor ridicate este pe sfârşite. „Dacă firmele din SUA nu pot livra rezultate foarte bune când PIB-ul ţării creşte la peste 3%, când o vor face mai exact?“, transmite Nicholas Colas, cofondator al DataTrek Research, către clienţi.

Bank of America transmite că patru din ultimele şapte perioade de creştere s-au finalizat atunci când toţi cei 19 indicatori au trecut „pe roşu“. În plus, instituţia transmite că pentru un indice precum S&P 500 durează în medie 21 de luni pentru a ajunge în etapa de bear market, după ce aceşti indici au fost atinşi. „Istoria spune că mai avem 21 de luni“, scriu analiştii.