Guvernatorul BNR spune că România nu este sceptică în privinţa adoptării euro, dar este nevoie de realism: România a parcurs un drum lung în privinţa convergenţei economice, creşterea PIB/locuitor ajungând în 2017 la 58,6% din media zonei euro. Procesul este departe de a fi finalizat

Autor: Claudia Medrega 26.10.2018

„Îngrijorarea bancherilor centrali în privinţa atingerii obiectivului de stabilitate a preţurilor nu este întotdeauna în concordanţă cu dezideratul unei creşteri economice rapide. Acest lucru dă uneori impresia că bancherii centrali sunt supraconservatori şi limitează ritmul de dezvoltare a economiilor naţionale“, susţine guvernatorul BNR.

România a parcurs un drum lung în privinţa con­vergenţei economice, înregistrând o creştere a PIB/locuitor până la 58,6% din media zonei euro în 2017, dar procesul este departe de a fi finalizat, atingerea unui anumit grad de con­ver­gen­ţă a venitului pe cap de locuitor înain­te de trecerea la euro fiind esen­ţială, deoarece o mare discrepanţă de convergenţă poate complica gestio­narea ciclului de afaceri în absenţa unei politici monetare independente, consi­deră Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.