Ce pot revela dedesubturile hărtilor ?

Autor: Florin Luca 27.10.2018

Romania a ales Calea Occidentala si aceasta orientare strategica ne-a adus multe transformari pozitive. Occidentul va mai influenta destinul acestei lumi pentru o lunga perioada de acum incolo. Chiar daca va dispune inca timp de cateva decenii de o suprematie in multe domenii (economie, tehnologie, armata, cai de comunicatii, comert, educatie,…), ponderea Produsului sau Intern Brut si a populatiei sale la nivel mondial va continua sa scada. Analisti si experti in geostrategie au evocat o multime de scenarii de evolutie a Occidentului si a rolului pe care-l poate juca in continuare la nivelul umanitatii. Evenimentele din ultima perioada ne-au aratat insa ca toate aceste scenarii, bazate fie pe o abordare « evolutionista », fie pe o abordare de tip « decadent » a civilizatiei occidentale au fost false. Occidentul nu este nici atat de puternic, dar nici atat de decadent precum il descriu unii analisti. Ca orice sistem, este intr-o continua miscare. Dar dincolo de oameni, economie, avansul tehnologic, armata, diplomatie, penetrarea elitelor si sistemul de guvernanta mondiala in plina transformare, un alt factor important da forta expansiunii sale si in acelasi timp o limiteaza : GEOGRAFIA.

Sub impactul accelerarii mondializarii in era digitala si a internetului, interdependenta locuitorilor Terrei nu a fost niciodata atat de mare. Dar Umanitatea nu a ajuns de-a lungul istoriei sale multimilenare nici macar la stadiul de a avea o constiinta a propriei specii si identitati. Sunt la nivel mondial peste 3 miliarde de telespectatori si peste 2 miliarde de utilizatori Facebook. Umanitatea are aproape 200.000 de brevete de inovatie pe an si consacra peste 1% din PIB cercetarii. Daca mai mult de jumatate din umanitate stie sa scrie si sa citeasca, aproape 1 miliard de persoane sunt total analfabete. Aproape jumatate din omenire traieste in sisteme democratice, dar peste 2,5 miliarde de persoane traiesc sub regimuri politice autoritare. Sunt peste 1.000 de miliardari la nivel mondial. Intre 5 si 20% din economia Planetei (in functie de statistici) este inca sub influenta organizatiilor criminale. 55% din comertul mondial tranziteaza prin paradisurile fiscale…Iata cateva cifre ce arata cat de complexa este Lumea in care traim. Strangerea unor astfel de date si informatii este foarte dificila, iar fiabilitatea lor este destul de nesigura. Acest lucru se explica mai intai prin lipsa unei autoritati insarcinate cu date statistice mondiale. Cum statisiticile sunt intr-o mare masura oglinda unei identitati, lipsa lor la scara planetara scoate in evidenta absenta unui cadru institutional si a unei identitati a speciei umane la nivelul Planetei.  

Ca si in alte epoci, principalii actori ai lumii nu sunt preocupati decat de ceea ce ii ameninta in relatiile cu puterile rivale, fara sa ia in calcul destinul intregii Planete. Asa s-a ajuns ca in momentul de fata, complexitatea relatiilor internationale si haosul ce guverneaza o parte din Lume ne cutremura. Se vorbeste din ce in ce mai des despre existenta unui Guvern Mondial Secret. Sunt evocate ca responsabile de evolutia Planetei structuri precum Illuminati, o parte din francmasonerie, Grupul Bilderberg sau Comisia Trilaterala. Mai recent, o parte din mass-media a sustinut ca Rusia ar juca un rol important in alegerile din tarile occidentale. De cele mai multe ori, din pacate, in loc sa se analizeze cauzele evolutiei omenirii si sa se construiasca solutii pe aceste cauze, se incearca gasirea de responsabili, « tapi ispasitori ». Toate acestea se manifesta insa ca o consecinta a neputintei umanitatii de a-si croi propriul destin. Construim ideologii, culturi, religii, mituri… Suntem animati de economie sau de politica, analizam istoria… Toate aceste dimensiuni foarte importante ale vietii noastre au fost, sunt si vor fi influentate insa de un factor ce a ramas relativ constant de-a lungul intregii istorii a umanitatii : GEOGRAFIA. Geografia si hărţile, prin precizia lor, ne ofera cheile unei inţelegeri mai profunde a lumii şi ne incita la reflectie. 

Pentru a raspunde la astfel de provocari (si nu numai) am adus in România « Dedesubturile hărţilor », referinţa europeană a emisiunilor de analiză geopolitica, ce are peste 25 de ani de succes pe canalul Arte în Franţa şi Germania. Aceasta emisiune de televiziune este rezultatul unei colaborări strânse ce există între un grup de cercetători francezi, canalul TV Arte France şi o echipă de producţie din România coordonată de către subsemnatul. 

Permiţând descoperiri inedite cu ajutorul hărţilor şi având o linie editorială reînnoită în permanenţă, emisiunea “Dedesubturile hărţilor” este şi un demers pedagogic. Eforturile migăloase ale echipei de cercetători nu caută o poziţionare sub impactul actualităţii, ci se inscriu intr-un demers strategic contemporan, orientat către analiză şi raţionament. Programul are menirea de a face publicul să înţeleaga tematica abordată într-o dimensiune mondială. Incotro se îndreaptă lumea în care trăim? Care sunt fenomenele istorice, geografice şi economice ce bulversează Planeta? Care sunt noile alianţe şi interese ce explică aceste transformări profunde? Cum le putem înţelege?

Această întâlnire săptămânală are formatul unei emisiuni cu durata de 12-15 minute. Emisiunea difuzată pe canalul B1TV sâmbăta seara, începând cu data de 20 octombrie 2018, după jurnalul de la ora 23, va avea în această toamnă 7 episoade.

Cu titlu de exemplu, dupa ce in primul episod din "Dedesubturile hartilor" ati putut vedea ca la ora mondializarii si a « soft power », exista o « geopolitica » a sportului, in episodul 2 veti descoperi cine apara Europa, pe ce se sprijina in momentul de fata sistemul de securitate si aparare al Uniunii Europene si care sunt marile provocari.

Florin Luca este economistul şef al CEC Bank.