Studiu CFA Institute & Mercer: Guvernul trebuie să încurajeze fiscal sistemul de pensii, altminteri colapsul este aproape

Autor: Iulian Anghel 29.10.2018
Guvernul trebuie să ofere facilităţi fiscale sistemelor de pensii finanţate, de o manieră echitabilă şi sustenabilă, altminteri există riscul prăbuşirii întregului sistem, cu consecine grave pentru oameni şi societate, relevă studiul „Sistemul Ideal de Pensii“, realizat de CFA Institute & Mercer.

În faţa perspectivei ca sistemul de pensii să intre în colaps, o dată cu ieşirea la pensie a „decreţeilor“, CFA Institute & Mercer a realizat un studiu în care face zece recomandări esenţiale.

Între acestea: guvernul trebuie să acorde facilităţi ce au scopul de a oferi stimulente pentru economisirea voluntară şi de a recompensa participanţii pentru lipsa accesului la aceste economii până la pensie.

„Guvernul trebuie să stabilească obiective clare pentru întregul sistem de pensii. Aceste obiective trebuie să includă rolurile complementare ale fiecărui pilon şi să conţină prevederi referitoare la asigurarea unui venit minim, pentru atenuarea sărăciei în rândul populaţiei vârstnice“, arată studiul.