Petrolul, victimă colaterală a scăderilor de pe pieţele bursiere şi a conflictului comercial dintre SUA şi China: Preţul scade cu mai mult de un procent

Ziarul Financiar 30.10.2018

Preţul petrolului a scăzut marţi cu mai mult de un procent pe fondul livrărilor în creştere şi al temerilor că furnizarea de carburanţi va fi afectată de evoluţia economiei mondiale şi de adâncirea disputei comerciale dintre SUA şi China, informează Reuters.

Preţul petrolului Brent a scăzut cu 1,34 dolari, la 76 dolari/baril (-1,7%), iar ţiţeiul american West Texas Intermediate a scăzut cu 94 de cenţi, la 66,10 dolari/baril (-1,4%)

Presiunea asupra preţurilor a venit din partea rezervelor americane, aşteptate să crească pentru a şasea săptămână la rând, dar şi din partea Rusiei şi Arabiei Saudite, care au anunţat creşteri de producţie.

În octombrie, petrolul a fost o victimă colaterală a scăderilor de pe pieţele bursiere şi a conflictului comercial dintre SUA şi China. SUA a impus tarife suplimentare pe bunuri din China în valoare de 250 de miliarde de dolari, iar China a răspuns cu suplimentări de tarife pentru bunuri americane ân valoare de 110 miliarde de dolari.

Producţia de petrol a Rusiei, Statelor Unite şi Arabiei Saudite a atins 33 de milioane de barili pe zi, pentru prima dată în septembrie, ceea ce înseamnă atât o creştere de 10 milioane de barili pe zi de la începutul acestui deceniu, cât şi faptul că cele trei state acoperă acum o treime din cererea globală de petrol.