Situaţie de film în Bistriţa: Autorităţile locale alocă încă 1,75 milioane de lei pentru o pârtie de ski folosită doar 10 zile în ultimii doi ani

Autor: Raluca Lazaroi 31.10.2018

Încă 1,75 de milioane de lei au alocat, miercuri, consilierii locali din Bistriţa pentru lucrări la pârtia de ski de lângă oraş, care a funcţionat doar 10 zile în ultimele două sezoane. Banii vor fi folosiţi pentru lucrări de stabilizare a terenului şi pentru achiziţia unui generator de zăpadă.

Un proiect de hotărâre care prevede alocarea unei sume de 1,75 milioane lei pentru stoparea alunecărilor de teren la pârtia de ski şi pentru achiziţia unui generator de zăpadă, a fost aprobat, miercuri, de consilierii municipali din Bistriţa.

Din cauza precipitaţiilor din primăvara acestui an, o suprafaţă de 30-40 de metri de teren situat mai sus de lacul de acumulare folosit pentru alimentarea cu apă a tunurilor de zăpadă a alunecat, autorităţile susţinând că este vorba de cauză naturală la care trebuie găsită rezolvare.

“S-a constituit o comisie de identificare a cauzelor şi de evaluare a pagubelor cauzate de această alunecare de teren. În urma verificărilor efectuate în teren s-a constatat că lacul de acumulare precum şi lucrările din zona acestuia au suferit grave degradări. SVSU Bistriţa a monitorizat zona şi a constatat că alunecarea de teren este activă şi a recomandat luarea unor măsuri urgente de stopare a alunecării. (...) A fost elaborat un studiu geo care relevă necesitatea unor lucrări de intervenţie, în regim de urgenţă, pentru stabilizarea terenului în amonte de lac”, se arată în proiectul adoptat miercuri de consilieri.

Decizia vine după ce, în luna iulie, a fost alocată o sumă de 443.000 de lei pentru realizarea a diferite studii, existând o alunecare de teren în amonte de lacul artificial din care sunt alimentate tunurile de zăpadă. Tot atunci, s-au alocat şi bani pentru cumpărarea unor tunuri noi de zăpadă.

Primăria Bistriţa cheltuit aproape 30 de milioane de lei dintr-un împrumut făcut pentru 10 ani pentru amenajarea pârtiei de ski Cocoş, situată în Complexul Wonderland din Unirea, la o altitudine de doar 676 de metri.

Pârtia de ski a funcţionat doar 10 zile în utimele două sezoane, fiind construită la o altitudine prea joasă, iar temperaturile ridicate nu permit menţinerea unui strat de zăpadă corespunzător pentru practicarea sporturilor de iarnă.

Pârtia de ski Cocoş are o lungime de 1.300 m iar transportul pe cablu este asigurat de telescaun cu patru locuri. Pârtia este de categorie medie spre uşoară, are punctul de plecare la o altitudine de 676 de metri şi o diferenţă de nivel de 257 de metri.

Aceasta face parte dintr-un proiect amplu de amenajare a unui Complex Sportiv de Agrement Polivalent - Wonderland, care se întinde pe o suprafaţă de 300 de hectare şi va avea atât zone de agrement pentru sporturi de iarnă - pârtia de ski, patinoar în aer liber, cât şi o zonă pentru practicarea sporturilor de vară cu Aqualand, bazine de înot, terenuri de tenis, de basket şi golf, dar şi un hipodrom.