Piaţa globală de asigurări se întoarce la efervescenţa de dinainte de criza financiară

Autor: Alex Ciutacu 01.11.2018

Valoarea totală a tranzacţiilor de M&A din asigurări a ajuns la 37 mld. euro în S1/2018.

Valoarea totală a achiziţiilor şi fuziu­nilor din piaţa de asigurări la nivel global a ajuns în S1/2018 la nivelul de 37 mld. euro, aceasta fiind cea mai bună primă jumătate de an înregistrată de la criza financiară şi până în prezent, potrivit Reuters.

În prima jumătate a anului au fost înche­iate 14 tranzacţii de peste 500 mil. euro, iar volumul total al tranzacţiilor s-a ridicat la 84.

Raportul realizat de Willis Towers Watson şi Mergermarket arată că natura schimbătoare a modelelor de business a fost unul dintre drive-urile principale pentru încheierea tranzacţiilor, pe fondul unor schimbări iniţiate de organele de reglemen­tare care forţează companiile din asigurări să se întoarcă spre noi modele. De asemenea, raportul arată că mai mulţi jucători mari se reîntorc la core-businessul lor, ceea ce în­seamnă că o nouă serie de active valo­roa­se a fost scoasă la vân­zare. Ra­portul a luat în calcul doar tranzac­ţi­ile cu o valoare mini­mă de 4,4 mil. euro (5 mil. dolari).

Fondurile de investiţii au fost atrase în principal de piaţa asigurărilor datorită nivelului ridicat de capital strâns în acest ciclu economic, ajungându-se astfel la tranzacţii complexe.

Spre exemplu, Bain Capital a încheiat o tranzacţie de achiziţie a businessului Esure, pentru suma de 1,36 mld. euro, punând capăt unei perioade de doi ani în care piaţa a fost inundată de speculaţii cu privire la interesul unui fond american de a achiziţiona un asigurător britanic.

Potrivit raportului, schimbările legisla­tive au avut un rol major în evoluţia tranzacţiilor din piaţă, în special în SUA, în contextul în care reforma fiscală a furnizat un ajutor imediat companiilor, ajutându-le să aibă mai mult cash.

„Datoria continuă să fie ieftină, iar în urma schimbărilor fiscale recente, com­paniile americane au primit un impuls cu steroizi. Vom vedea în continuare o piaţă de fuziuni şi achiziţii activă“, spune Jack Gibson, managing director la Willis Towers Watson.

La începutul lunii septembrie, o altă mare tranzacţie s-a conturat - grupul ame­rican de servicii financiare Marsh &  McLennan Companies a anunţat că va cum­păra Jardine Lloyd Thompson, evaluând brokerul la circa 4,8 mld. euro.