O companie din Bucureşti aşteaptă 174 de zile pentru conectarea la electricitate. La Berlin doar 28 de zile

Autor: Roxana Petrescu 05.11.2018

România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte timpul de conectare la reţeaua de electricitate a unui business.



Un consumator comercial de talie medie din Bucureşti care este legat la reţeaua de distribuţie gestionată de italienii de la Enel are de trecut prin 9 proceduri şi poate aştepta până la 174 de zile pentru a fi conectat la electricitate, cu această “performanţă“ România ocupând locul 154 din 190 de economii analizate de Banca Mondială pen­tru uşurinţa de a face afaceri.

Studiul Doing Business a devenit un reper în ceea ce priveşte calitatea mediului de afaceri dintr-o anumită ţară, specialiştii Băncii Mondiale analizând mai multe aspecte cum ar fi uşurinţa de a începe o afacere, cât de grea este misiunea de a obţine avize de construcţii, înregistrarea unei proprietaţi, obţinerea unui credit, plata taxelor sau rezol­varea unei insolvenţe.

Accesul la energiei electrică este esenţial pentru orice business, astfel că şi acesta intră în analiza Băncii Mondiale.

Din cele 190 de economii analizate, România a ocupat anul acesta locul 52, după Cehia sau Moldova, dar mai bine decât Ungaria sau Bulgaria.

Strict pe zo­na de energie electrică însă, România se si­tuează în urma tuturor statelor menţionate mai sus.

Astfel, în Cehia, de exemplu, sunt ne­cesare doar trei pro­ceduri şi 60 de zile pentru ca un mic consumator să fie conectat la reţeaua din Praga. Un consumator comercial din Chişinău are de îndeplinit 6 proceduri care durează în total 87 de zile pentru a fi conectat la reţeaua de energie. În Bulgaria, deşi numărul de zile de aşteptare este mai mare, numărul de proceduri este mai mic, astfel că şi Bulgaria este înaintea României în ceea ce priveşte accesul unei mici companii la energia electrică.

După ce mica afacere a fost conectată totuşi la reţeaua de distribuţie a energiei, intervin alte probleme.

România este pe ultimul loc la nivelul UE în ceea ce priveşte calitatea serviciului de distribuţie a energiei din cauza celei mai ridicate durate a întreruperilor neplanificate în alimentarea cu electricitate a consumatorilor.

Lucrurile s-ar putea agrava în contextul în care liga companiilor de distribuţie, formată din Electrica, Enel (Italia), CEZ (Cehia) şi E.ON (Germania), avertizează că investiţiile ar putea scădea după ce Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a tăiat rata reglementată a renta­bilităţii (RRR), factor care determină profita­bilitatea companiilor de profil.