Europa nu are soluţii viabile la sancţiunile SUA împotriva Iranului

Autor: Catalina Apostoiu 06.11.2018

Eforturile Germaniei şi ale Uniunii Europene de a proteja com­paniile europene în faţa sancţiunilor impuse de SUA Iranului nu dau rezultate, economia iraniană devenind din ce în ce mai izolată pe măsură ce noi sancţiuni sunt adăugate.

Ministerul german al economiei admite ineficienţa aproape totală a contramăsurilor luate de europeni până acum, potrivit unor documente văzute de Handelsblatt. 

La începutul acestei săptămâni, SUA au reintrodus în întregime sanc­ţiunile eliminate în timpul mandatului lui Barack Obama ca parte a acordului nuclear din 2015.

Administraţia americană a desemnat însă opt ţări care nu vor fi penalizate dacă vor continua să importe petrol iranian, printre care Coreea de Sud, Japonia şi India, potrivit The Independent.

Noua tranşă de sancţiuni vizează în special sistemul bancar al ţării şi legăturile financiare ale Iranului cu restul lumii. Ca reacţie, preşedintele iranian Hassan Rouhani a declarat pe postul naţional de televiziune că Iranul va încălca sancţiunile şi va continua să vândă petrol.

Când preşedintele american Donald Trump a anunţat un prim set de sancţiuni în luna mai, guvernul german şi Uniunea Europeană au promis că vor proteja companiile de efectul măsurilor respective. Totuşi, Berlinul a recunoscut recent că măsurile sale nu au protejat comerţul cu Iranul.

Cât priveşte vehiculul special despre care s-a discutat în ultima vreme, o casă de cliring financiar care să permită plăţile către şi dinspre Iran, ministerul german a confirmat că funcţiile şi obiectivele SPV rămân destul de neclare.

Mai mult, americanii nu sunt impresionaţi de aceste eforturi.

Această situaţie oferă puţine speranţe concrete companiilor germane care vor să tranzacţioneze cu Iranul. Drept rezultat, multe companii internaţionale au părăsit Iranul la începutul anului. Un număr de companii industriale mai mici, cu o expunere mai redusă faţă de SUA intenţionează să-şi menţină relaţiile cu Iranul. Totuşi, băncile germane şi europene sunt speriate de ameninţările americanilor.

Preţurile petrolului au scăzut ieri în condiţiile în care impactul sancţiunilor americane împotriva petrolului iranian a fost diminuat de excepţiile acordate unor cumpărători importanţi. Excepţiile au atenuat astfel impactul general al sancţiunilor asupra economiei mondiale.

Ashley Kelty, de la Cantor Fitzgerald Europe, a declarat pentru The Independent că singura certitudine cu privire la preţurile petrolului pe termen scurt este că acestea vor fi volatile.

Anticiparea sancţiunilor americane împotriva Iranului a împins preţurile petrolului la maxime pe mai mulţi ani luna trecută, dar ţiţeiul pompat pentru înlocuirea ofertei Iranului şi creşterea mai slabă a cererii pe fondul încetinirii economiei mondiale le-ar putea duce din nou în jos, potrivit Wall Street Journal.

Goldman Sachs anticipează că petrolul Brent va urca la 80 $ pe baril până la sfârşitul anului, înainte de a scădea la 60 de dolari în decurs de doi ani. Banca estimează că creşterea cererii de petrol la nivel mondial va încetini la 1,45 milioane de barili pe zi de la 1,55 milioane în 2018 pe fondul ritmului mai lent de creştere a economiei mondiale.