Chinezii iau felia mare din pizza: Un asigurator chinez ajunge cel mai mare acţionar al gigantului bancar HSBC, luând faţa celui mai mare administrator de bani din lume, Black Rock

Autor: Tibi Oprea 06.11.2018

Un gigant chinez din asigurări devine cel mai mare acţionar al gigantului bancar HSBC şi depăşeşte Black Rock, cel mai mare manager de fonduri din lume, cu cele aproape 12 milioane de dolari în participaţii, demonstrând apetitul în creştere al Chinei pentru investiţiile offshore de capital, scrie Business Insider.

Participaţia la bancă a Ping An Insurance creşte cu peste 7%

Chinezii de la Ping An, cu participaţie în banca focalizată pe piaţa asiatică, a crescut la peste 7% după o mică achiziţie săptămâna trecută. Aceasta a crescut de la 5% în decembrie, după ce investiţia a fost anunţată.

Participaţia, deţinută de divizia de administrare a activelor a Ping An, este evaluată la 93,72 milioane de dolari din Hong Kong (11,97 milioane de dolari), valoare bazată pe preţul de închidere al HSBC la Bursa din Hong Kong de marţi.

Investiţia marchează de asemenea un revers în relaţia celor două entităţi. HSBC a deţinut în trecut o participaţie destul de mare în cadrul Pin An, dar în 2012 şi-a vândut deţinerea de 15.6% unui conglomera deţinut de magnatul tailandez Dhanin Chearavanont pentru suma de 9,39 milioane de dolari.

HSBC a declarat că a primit în cadrul său Ping An ca pe un investitor pe termen lung şi că cele două companii s-au bucurat de relaţie colaborativă si puternică de-a lungul unei perioade lungi. De cealaltă parte, asigurătorul a declarat: “Ping An vede perspective bune in dezvoltarea HSBC, iar HSBC are o rată de plată a dividendelor destul de ridicată, în linie cu apetitul de risc şi randamentul vizat.”.

Divizia de administrare a activelor a Ping An spune că deţine aproximativ 2,8 trilioane de yuani chinezeşti (404 milioane de dolari) în active sub management, fapt care face compania cel mai mare manager de active din China nedeţinut de stat. Are investiţii în multe alte companii listate, incluzând 10% din acţiunile listate la Hong Kong ale Băncii Comerciale şi Industriale a Chinei.

HSBC are în prezent mai multe investiţii în China continentală prin Stock Connect, o serie de legături comerciale între Hong Kong, Shanghai si Shenzen, decât orice companie listată in Hong Kong, potrivit Wind Info. Acestea totalizează 7,2% din valoarea de piaţă a gigantului britanic.