Expaţii români încep să revină acasă pe poziţii de top, cu salarii ce se apropie de cele din Vest

Autor: Cristina Roşca 07.11.2018

Expaţii români încep să se întoarcă acasă pe po­ziţii de top management şi salarii comparabile cu cele din Occident. Din datele ZF, pentru o po­ziţie de CEO salariul fix poate varia între 15.000 şi 20.000 de euro, la care se adau­gă componenta va­ria­bilă (bonus şi pa­che­tul de subvenţii pe ter­men me­diu) ce ajunge la 50% sau chiar 100% din salariul fix.

Executivii români vin la cârma unor multi­naţionale cu afaceri de sute de milioane de euro, iar doar câteva exemple recente sunt Andreea Moldo­van (Avon), Horia Adrian (Holcim) şi Dragoş Constantinescu (Ursus). Ei şi-au construit cariera pe pieţele din străinătate, iar acum se întorc acasă să conducă afaceri lider de piaţă în domeniul lor.

„Observăm în prezent două ten­din­ţe. Pe de o parte, vedem executivi ro­mâni care au plecat de mulţi ani din România ce ocupă roluri de top regio­nale sau globale la com­pa­nii multina­tio­nale şi care îşi doresc sau sunt des­chişi la optiunea de a reveni în ţară“, spune Cristina Postola­che, partener în cadrul firmei de executive search Stanton Chase România.

Pe de altă parte, există tot mai mulţi clienţi ai Stanton Chase care îşi do­resc la conducerea operaţiunilor din Româ­nia executivi români cu expe­rienţă internaţională de mai mulţi ani.

„Managerii de top cu experienţă inter­naţională, care aleg să revină în Ro­mânia, au motive diferite: unii se în­torc din motive familiale, căci au părinţi în vârstă care îi doresc aproape. Alţii, după mai mulţi ani petrecuţi pe diverse conti­nente şi cu experienţa inter­na­ţională foarte valoroasă, doresc să poată pune în valoare această expertiză şi în România“, adaugă Cristina Postolache. Există şi aceia care îşi do­resc un rol local, de country manager, cu un pachet salarial competitiv şi care să implice mai puţine călătorii.