Isărescu, guvernatorul BNR: „O bancă, dacă e deşteaptă, mişcă banii, ţine minimul de lichiditate, dar calculele nu sunt simple“

Autor: Claudia Medrega 07.11.2018
Banca centrală trebuie să asigure lichiditate în piaţa inter­bancară prin opera­ţiuni repo sau prin faci­litatea Lombard, iar în ul­tima perioadă excesul şi deficitul de lichi­ditate au fost temporare, în timp ce do­bânzile pe piaţa interbancară au ajuns „unde trebuie“, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

El a arătat că băncile comerciale, dacă sunt „deştepte“, mişcă banii şi ţin mi­nimul de lichiditate, însă calculele nu sunt simple.

„Băncile sunt mijlocitori. S-au plătit cu banii din bănci taxe şi impozite ale clienţilor şi lichiditatea s-a diminuat. O bancă, dacă e deşteaptă, mişcă banii, ţine minimul de lichiditate. Dar, calcu­lele nu sunt simple. Dacă ai 10.000 de clienţi, trebuie să întrevezi cu înţe­lepciune 10.000 de mişcări. Fiecare face ce vrea cu banii săi. Este o treabă grea cea de trezorier. Faptul că noi îi mai ure­chem pe trezorieri nu înseamnă că nu le apreciem activitatea. Îi mai ure­chem pentru unele declaraţii care creează confuzii“, a declarat Isărescu la brie­fingul de presă de după ultima şe­dinţă de politică monetară din acest an.