Cristian Lungu, un fermier din Ilfov a investit 1,7 mil. euro într-o fermă şi speră să intre în Carrefour. „Este foarte greu să primeşti finanţare prin fonduri europene în România.“

Autor: Florentina Niţu 08.11.2018

Cristian Lungu, un fermier din judeţul Ilfov, a investit 1,7 milioane de euro într-o nouă fermă, pentru a-şi extinde capacitatea de producţie existenă de la 50 de capete la 120 de capete şi îşi do­reşte să comercializeze pro­du­sele în reţeaua de magazine Carrefour. „Am investit 1,7 mil. euro, bani accesaţi printr-un credit bancar, pentru că este foarte greu să primeşti finanţare prin fonduri euro­pene în România. Am încercat de trei ori prin Pro­gramul Operaţional Regional (POR), dar am fost res­pins, pe motiv că nu pot face o altă fer­mă tot în Ilfov“, a spus Cristian Lungu, pre­şe­dintele Asociaţiei Fermierilor Uti­li­­zatori de Automate pentru Des­fa­cerea Laptelui Crud din România, fer­mier din comuna Dascălu, judeţul Ilfov.

El a menţionat că noua ferma va avea 120 de vaci de lapte, rasa Holstein, aduse din Germania şi Canada şi doi roboţi de muls. Achiziţia celor doi roboţi a venit ca urmare a crizei forţei de muncă, care obligă fermierii „să folosească roboţi pentru muls, să folosească roboţi pentru curăţenie, să folosească roboţi pentru împins mâncarea, să folosească roboţi pentru a hrăni viţeii“.